Agrifirm+vindt+innoveren+varkensvoerproductie+nodig
Interview
© Twan Wiermans

Agrifirm vindt innoveren varkensvoerproductie nodig

Ruim 20 miljoen euro voor het moderniseren van een varkensvoerfabriek straalt vertrouwen uit. 'De varkenshouderij verandert, maar het recycledier bij uitstek behoudt zijn plek', stelt Harry de Groot van Agrifirm. 'Maar varkenshouders moeten wel een boterham verdienen en geld overhouden om te innoveren.'

Tijdens de Agrifirm TOP Varkensdag begin februari in Veghel vertelde Harry de Groot, commercieel directeur varkenshouderij bij Agrifirm, dat de varkensvoerproductielocatie in Veghel klaar is voor de toekomst. In het hart van de Nederlandse varkenshouderij zijn op een flexibele, efficiënte en veilige manier klantspecifieke varkensvoeders te produceren. 'Onze leden blijven hun bedrijven ontwikkelen en willen dat hun coöperatie meegroeit.'

Het innovatief vermogen van de varkenshouderij moeten we niet onderschatten

Harry de Groot, commercieel directeur varkenshouderij bij Agrifirm

Was het een lastige beslissing om geld vrij te maken voor innovatie?

'Niets doen en goed onderhoud blijven plegen zou de makkelijkste optie zijn. Samen met onze leden hebben wij een visie opgesteld. Efficiëntie blijft belangrijk, er komen meer ketens met verschillende concepten en het aandeel varkenshouders dat losse grondstoffen verwerkt, groeit. Dat betekent dat er veel meer verschillende recepten komen.

Harry de Groot, commercieel directeur varkenshouderij bij Agrifirm
Harry de Groot, commercieel directeur varkenshouderij bij Agrifirm © Agrifirm

'Om daar goed op in te spelen, is een flexibele voerproductie noodzakelijk. En als we dan samen beslissen daarvoor te gaan, dan moet je het ook goed aanpakken. Investeren in toekomstbestendigheid, terwijl de voerwinkel open blijft, kost geld én tijd.'

Zou die beslissing er nu ook doorkomen?

'Die visie is gebaseerd op toekomstbeelden over een periode van 20 tot 25 jaar. Op het gebied van de productie van voedsel staat veel te gebeuren. Het opwaarderen van reststromen uit de humane levensmiddelenindustrie wordt steeds belangrijker. Het varken is daarvoor bij uitstek geschikt en dient de mens als bron van dierlijk eiwit.

'Zolang als het houden van varkens bestaat, blijven er dingen veranderen en ontwikkelt de varkenshouderij zich. In Nederland kunnen we bogen op een moderne varkenssector en er blijft toekomst. Maar varkenshouders moeten wel hun brood met beleg kunnen verdienen om mee te kunnen groeien met veranderingen.'

Wat dragen jullie daaraan bij?

'Het denken en handelen in concepten en varkensproductieketens zal groeien. Varkenshouders moeten samen met hun partners, waaronder wij als varkensvoerleverancier, geld verdienen aan hun onderscheidend geproduceerd varkensvlees. Extra euro's zijn nodig om in te kunnen spelen op de constant veranderende wensen van afnemers.

'Met onze voeders en onze advisering zorgen wij ervoor dat elke varkenshouder zo efficiënt mogelijk dat gewenste stukje varkensvlees produceert. Hij mag verwachten dat wij efficiënt en veilig varkensvoer produceren en dat correct in zijn silo's lossen.

'Snel over kunnen schakelen op de productie van andere voeders draagt daaraan bij. Binnen zes minuten kunnen we twee vernieuwde voerlijnen overschakelen. Bovendien hebben we geïnvesteerd in meer silo's voor de opslag van gereed product en een strak plansysteem.

'Die flexibiliteit maakt dat we met de huidige zevenhonderd recepten goed uit de voeten kunnen. En als de markt erom vraagt, kan het aantal recepturen groeien.'

Jullie zijn ook klantgerichter gaan werken?

'Onze varkenshouders moeten op het scherp van de snede opereren en vinden het belangrijk dat hun coöperatie hen daarbij op alle fronten ondersteunt.

'Met een planmatige aanpak en begeleiding door de vaste adviseur doen wij er alles aan om onze voeders en losse grondstoffen optimaal te laten benutten. Maar ook bij ontwikkeling van hun varkensbedrijven zijn wij hun van dienst.

'Als iemand belt, krijgt hij of zij altijd dezelfde contactpersoon aan de lijn. Iemand die de ondernemer, zijn gezin en het bedrijf kent en snel kan schakelen.'

De waarde van de klant staat voorop?

'Varkenshouders zijn bijna dag en nacht met hun vak bezig. Ze verdienen het ook om geld te verdienen met het houden van varkens. Of ze kiezen voor het produceren in ketens voor de Nederlandse afzetmarkt of voor de export naar EU-landen of daarbuiten, moet niets uitmaken. Ik vind dat we met zijn allen veel trotser op de varkenshouderij mogen zijn.'

De varkenssector is toch niet sexy genoeg?

'Het innovatief vermogen moeten we niet onderschatten. Zo heeft onze klant de familie Kreuger uit Woerden onlangs de publieksprijs gewonnen bij een duurzaamheidsverkiezing. Een varkenshouder tussen ondernemers uit totaal andere branches, die de handen van het publiek het hardst liet klappen.

'De prijs werd gezien als terechte steun in de rug voor zijn varkensbedrijf waarmee hij opereert in een sector die bij de Nederlandse bevolking niet te boek staat om het duurzaam handelen.

'Het zetten van stappen door het recyclen van voedselresten, het produceren van duurzame energie en het minimaliseren van omgevingseffecten slaan wel aan. Vertellen over hoe circulair de varkenshouderij is en welke inspanningen van elke schakel in de varkensvleesproductieketen daarvoor nodig zijn, wordt breed gewaardeerd.'

Groeien is jullie ambitie?

'Als je voeders kunt produceren die de verschillende markten vragen en dat op een efficiënte en correcte wijze doet, dan ben je een interessante partij.

'Als je in technieken, technologie en het zoeken naar nieuwe veevoergrondstoffen investeert, dan bewijst dat wel wat. Je wilt innoveren om samen stapje voor stapje vooruit te komen. Ondanks dat consolideren in de diervoedersector, net als in de varkenshouderij, door blijft gaan, zien wij toch goede mogelijkheden om in die dynamische varkenswereld te blijven groeien.'

22 miljoen euro investeren in productie van varkensvoer
De varkensvoerfabrieken Rijksweg 4, 5 en 6 van Agrifirm zijn helemaal klaar voor de toekomst. Bijna veertig jaar na de start op die locatie langs de Zuid-Willemsvaart in Veghel was het hoognodig op meerdere fronten te moderniseren. Doel: efficiënt kunnen inspelen op specifieke wensen van klanten-varkenshouders en de veranderende afzetmarkt, verbeteren van arbo-omstandigheden en de bedrijfsveiligheid en voldoen aan aangescherpte regelgeving. De moderniseringsslag moest plaatsvinden, terwijl de productie in de tussentijd gewoon doorging. In 2014 werd gestart en drie jaar later waren de techniek en de nieuwe planningssystemen gereed. Na wat aanloopperikelen in 2017 is de varkensvoerproductie in 2018 op stoom gekomen. De productiecapaciteit op die locatie is 750.000 ton varkensvoeders per jaar. Op Rijksweg 6 wordt 45.000 ton aan reststromen zoals chips, koeken en chocoladerepen geschikt gemaakt voor het verwerken tot varkensvoer. De totale operatie heeft 22 miljoen euro gekost.

Bekijk meer over:

Weer

  • Zaterdag
    9° / 8°
    50 %
  • Zondag
    10° / 7°
    70 %
  • Maandag
    8° / 7°
    70 %
Meer weer