Krappere kas door duurder varkensvoer

De liquiditeit op varkenshouderijbedrijven kan in de knel komen door de oplopende voerprijzen. Door vroegtijdig een liquiditeitsprognose op te stellen, zijn problemen te voorkomen. Dit kan een aanzet zijn voor een plan voor de toekomst van het bedrijf.

Krappere+kas+door+duurder+varkensvoer
© Tony Tati

Door verwachte krappe oogsten van veevoedergewassen wereldwijd lopen de kosten van veevoergrondstoffen op. De tarweprijzen stijgen en maisopbrengsten vallen naar verwachting tegen. In de varkenshouderij betekent dit een forse toename van de kostprijs.

'De opbrengstprijs volgt de kostprijs, of de kostprijs nu zakt of stijgt', reageert Frank Steenbreker, adviseur bij ABAB Accountants en Adviseurs. 'Als wereldwijd de overtuiging ontstaat dat er sprake is van een structurele kostenstijging door duurder varkensvoer, dan heeft dat gevolgen. Diverse producenten zullen stoppen met varkens, het aanbod van varkensvlees neemt af', aldus Steenbreker.

Liquiditeitspositie varkenshouders

'Door het verschil in vraag en aanbod dat dan ontstaat, zal de opbrengstprijs stijgen', schetst de adviseur. Hij geeft aan dat het wel een jaar kan duren voordat de opbrengstprijzen zich aan de veranderende kostprijs hebben aangepast. 'In de tussentijd komen de voerwinsten onder druk te staan, wat gevolgen heeft voor de liquiditeitspositie van varkenshouders.'

Als je weet wat de gevolgen zijn, kun je de risico’s beperken

Frank Steenbreker, adviseur bij ABAB Accountants en Adviseurs

Steenbreker adviseert varkenshouders daarom om de tussentijdse druk op de liquiditeit te beheersen en in beeld te hebben en houden. Hij rekent voor wat de gevolgen kunnen zijn: 'Een stijging van de voerprijzen met 2,50 euro per 100 kilo zorgt voor een stijging in de voerkosten met 2 euro per big en 6 euro per vleesvarken.'

Evenwicht bereiken

In de aanloopperiode moet een nieuw evenwicht worden bereikt tussen de opbrengstprijs en de gestegen kostprijs, schetst Steenbreker. 'De cyclus van zaadje tot karbonaadje duurt tien maanden. Dit vergt een liquiditeitsbehoefte tot 35.000 euro voor een zeugenhouder met 750 zeugen, of tot 80.000 euro voor een vleesvarkenshouder met 5.000 vleesvarkens.'

Vorige week waarschuwde ook voerfabrikant ForFarmers varkenshouders voor een verslechterende liquiditeitspositie als gevolg van stijgende voerkosten. Adviseur Steenbreker verwacht dat de meeste varkenshouders over een redelijke buffer beschikken, omdat ze enkele goede jaren hebben gehad. Een verslechterende voerwinst hoeft daardoor op korte termijn volgens hem nog geen problemen te veroorzaken.

Liquiditeitsprognose

Varkenshouders die willen weten wat stijgende voerprijzen kunnen betekenen voor de rekening-courant van het bedrijf zouden een liquiditeitsprognose moeten opstellen. Steenbreker: 'Als je weet wat de gevolgen zijn, kun je de risico's beperken. Bijvoorbeeld door in te kopen op termijnmarkten.'

Steenbreker laat weten dat het voor de meeste varkenshouders zinvol is om de liquiditeitsprognose aan te grijpen om een toekomstplan voor het bedrijf op te stellen. De varkenshouderij staat volgens hem aan de vooravond van grote veranderingen. 'Individuele ondernemers doen er goed aan om vooruit te kijken en een koers uit te stippelen voor de eigen situatie', aldus Steenbreker.

Aandachtspunten

'Zet op een rij welke investeringen er voor de komende jaren aan komen. Denk aan asbestsanering of investeringen om stalemissies te beperken. Ook de warme saneringsregeling van het ministerie van LNV is een belangrijk punt om mee te nemen in de plannenmakerij.'

Bij het maken van een toekomstplan gaat het niet alleen om financiële cijfers, geeft Steenbreker aan. 'Het is zaak om jezelf af te vragen hoe het bedrijf er over vijf en tien jaar uitziet. En of dat iets is wat bij je past. Persoonlijke voorkeuren en wensen spelen daarbij een belangrijke rol.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer