Nieuw concept Tönnies met lagere N-uitstoot

In Duitsland is een voerconcept ontwikkeld, waarbij het aandeel soja in het voer is gehalveerd en vleesvarkens 30 procent minder stikstof uitstoten.
Minder mest

Nieuw+concept+T%C3%B6nnies+met+lagere+N%2Duitstoot
© Eigen foto

De N-uitscheiding wordt daardoor verlaagd,net als de N-aanvoer uit varkensmest op akkerland. Slachterij Tönnies gebruikt het voer voor het Toniso-concept. 'Dat dient uiteindelijk ook de bescherming van het grondwater', zegt Josef Bunge, veevoerspecialist bij de Kamer van Landbouw van Nordrhein-Westfalen.

Bunge ontwikkelde het nieuwe voerconcept. Daarin is het aandeel soja in speen- en startvoer bijna gehalveerd. En onder bepaalde omstandigheden kan soja ook helemaal uit het eindvoer. Daardoor is het mogelijk in de totale mestperiode de sojagift te halveren.

Een lager eiwitaandeel in het voer is volgens Bunge ook positief voor de stofwisseling van het varken. Doordat de stofwisseling ook anders loopt, nemen de varkens minder water op en heeft het concept, zo claimt Bunge, ook een gunstig effect op de tonnen mest. Bunge heeft berekend dat wanneer in Duitsland het concept breed wordt opgepakt er 1,75 miljoen ton soja minder hoeft te worden geïmporteerd.

Met het concept is ervaring op gedaan bij varkensbedrijven die leveren aan Tönnies. De slachtresultaten werden voortdurend gecontroleerd. De goede resultaten zijn voor Tönnies aanleiding om het voerconcept te adopteren als Toniso-voer en het gebruik ervan bij haar leveranciers te stimuleren.

Doorbraak

Tönnies spreekt van een doorbraak. 'De potentie om langs deze weg het nitraatgehalte te reduceren, is enorm. Het is ons er alles aan gelegen om dit concept landelijk uit te rollen onder onze leveranciers', zegt Wilhelm Jaeger van Tönnies. De slachterij slacht in Rheda-Wiedenbrück op dit moment wekelijks duizend varkens die zijn gevoerd met Toniso-voer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer