Priv%C3%A9rechercheur+blijft+alert+op+agriterreur
Nieuws
© Politie West Maas en Waal

Privérechercheur blijft alert op agriterreur

De privérechercheur die ZLTO-afdeling Maas en Waal vorig jaar heeft ingeschakeld om de daders van agriterreur in de regio op te sporen, blijft actief.

De politie maakte vorige week bekend dat het onderzoek voor onbepaalde tijd is stopgezet, omdat er geen concrete bewijzen zijn gevonden om tot aanhoudingen over te gaan. Volgens afdelingsvoorzitter Jan van Lent van ZLTO Maas en Waal wordt er nog altijd continu gemonitord in het Land van Maas en Waal. 'We vinden het jammer dat er geen daders zijn opgepakt. Daarom is voor ons het onderzoek nog niet afgerond en blijven we de omgeving in de gaten houden. Mochten er opnieuw vernielingen plaatsvinden, dan kan het politieonderzoek weer worden opgepakt.'


Niettemin hoopt Van Lent dat er met het politieonderzoek en de inzet van een privérechercheur een einde is gekomen aan de agriterreur. 'De laatste vernielingen vonden plaats in augustus vorig jaar. De mensen die ervoor verantwoordelijk zijn, weten dat ze in de gaten worden gehouden. Bovendien zijn alle verdachten in de zaak gehoord door de politie. Mogelijk werkt dit preventief.'

Duidelijk statement

In de onlangs gehouden algemene vergadering zijn de leden op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken. 'We hebben als afdeling een duidelijk statement afgegeven. Dat wordt gewaardeerd door onze leden', vertelt de afdelingsvoorzitter.

Toch zijn de leden kritisch op het verloop van het onderzoek. 'Begrijpelijk', zegt Van Lent. 'De inzet van een privérechercheur is een aanslag op het afdelingsbudget.' Ondanks dat er geen aanhoudingen zijn verricht, hopen de boeren dat de rust is teruggekeerd in het gebied.

Grote schade

In het Land van Maas en Waal vonden de afgelopen jaren allerlei vernielingen plaats in de agrarische sector, met grote schade tot gevolg. Zo werden fruitbomen afgezaagd, spijkers in mais gestoken, kuilen opengesneden, trekkerbanden kapotgesneden en werd prikkeldraad in kuilgras gestopt. De vernielingen werden altijd 's nachts verricht, op grote afstand van een boerderij.

De misdrijven hebben een geschiedenis van veertig jaar, maar de intensiteit nam de laatste jaren toe. Dat leidde tot angst onder boeren. De verdachten komen volgens de privérechercheur uit families die de vernielingen van generatie op generatie overdragen. De ruilverkaveling in het gebied in 2017 zou een belangrijke rol hebben gespeeld. Ook bestond het vermoeden dat jagers erbij betrokken zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer