Agriterror treft Land van Maas en Waal

Vandalen hebben tot afgelopen dinsdag bij negen veehouders, fruittelers en loonwerkers in het Land van Maas en Waal ernstige vernielingen aangericht. Het zorgt voor grote onrust in het gebied. Er gaan diverse geruchten rond, maar tot nu toe tast de politie nog in het duister over de dader of daders en het motief.

Gelderse veehouders ontdekten vorige week dat de afdekzeilen van hun kuilen kapot waren kapot: de graskuil op het bedrijf van Cor van Wijk in Altforst en de maiskuil bij de drie broers Reijnders in Wamel. Deze vernielingen komen bij de schades waar zeven collega's in de afgelopen maanden mee te maken kregen.

'Mijn broer ging de kuil op om banden erbij te leggen en zag tot zijn ontzetting dat de kuil open was gesneden', blikt Johan Reijnders terug. 'Een of andere gestoorde gek is er met een stanleymes of wat dan ook overheen gegaan. Boven op de kuil was het gewoon een gatenkaas.' In de kuil van 52 bij 14 meter lag de oogst van 42 hectare mais.

Reijnders heeft geen idee wie het heeft gedaan, maar hij weet wel dat het iemand 'met verstand van zaken' was. 'Het is bewust zo gedaan dat het in eerste instantie niet opvalt.' Hij vermoedt dat er meer dan één dader is, omdat één dader te lang in zijn eentje bezig moet zijn geweest. 'Iemand alleen kan zulke vernielingen niet zo snel hebben gedaan.'

De vernielingen zijn dermate groot dat er een verhaal achter zit

Frank Brouwer, woordvoerder politie

Grote onrust

Ook de politie tast nog in het duister: 'We weten niet wie de daders zijn, we weten niet of het een of meerdere daders zijn en ook het motief is niet bekend', zegt woordvoerder Frank Brouwer. 'De vernielingen zorgen voor grote onrust in het gebied. We hechten er grote waarde aan om de dader of daders op te pakken.' De politie is ook op zoek naar een mogelijk motief: 'De vernielingen zijn dermate groot dat er een verhaal achter zit.'

Brouwer geeft aan dat de politie extra surveilleert. 'We zijn er als mensen ons nodig hebben, maar we kunnen niet op elke hoek van de straat mensen zetten. Het is een enorm groot gebied.' Hij adviseert iedereen in deze situatie die iets verdachts ziet, direct 112 te bellen. 'Soms twijfelen mensen of dat mag, maar als je onderbuik zegt 'verdacht', dan moet je gelijk bellen.'

Jagers

In dagblad De Gelderlander wordt met zekerheid gesteld dat de daders zijn te vinden onder jagers die boos zijn over het feit dat zij hun jachtrecht in sommige delen van het Land van Maas en Waal zijn kwijtgeraakt. Reijnders kan zich dat niet voorstellen.

'Het lijkt een soort wraakactie, maar we hebben met niemand ruzie. Ik kan het ook niet geloven dat jagers het hebben gedaan. De jagers die we hier hebben, kennen we al jaren. Daar hebben we goede contacten mee. De andere getroffen boeren die we kennen, hebben ook geen ruzie met jagers. Het lijkt me sterk dat het hier om jagers gaat.' Ook de politie zegt daar niet van uit te gaan.

Geruchten

Ook voorzitter Jan van Lent van ZLTO Land van Maas en Waal heeft geen idee wie de dader of daders kunnen zijn. 'Er zijn allerlei geruchten, maar die wil ik niet versterken, het zijn maar vermoedens. Er is geen peil op te trekken: er is niet één, maar er zijn verschillende boeren en fruittelers getroffen en verschillende sectoren en loonwerkers.'

Het bestuur van de ZLTO-afdeling heeft in kaart gebracht waar welke schade is aangericht. 'Voor zover we weten', benadrukt Van Lent. 'Misschien is er nog wel een opengesneden kuil, waarbij de veehouder het nog niet heeft ontdekt. Of misschien staat er nog wel mais vast, waar van alles in zit.'

Het afdelingsbestuur heeft de leden geadviseerd om goed te letten op verdachte zaken en om te controleren of er geen schade is. Bovendien is een buurtapp aangemaakt voor alle leden. 'Meer kun je als afdeling niet doen', zegt Van Lent.

Beloning

De ZLTO-afdeling was ook in overleg over een beloning voor de gouden tip. Maar de getroffen broers Reijnders waren hen voor. Zij hebben een beloning beschikbaar gesteld van 10.000 euro voor de tip die tot de aanhouding leidt.

'Wij kunnen het gelukkig betalen', zegt Reijnders. 'We willen ons en onze collega's, veehouders en loonwerkers, vrijwaren van deze gestoorde maniak. Ik denk dat deze 10.000 euro vooral leidt tot media-aandacht en dat collega's ook kijken naar hun kuilen. Misschien dat dit helpt. Anders komt er nooit een eind aan.'

Niet vergoed

Reijnders en zijn broers draaien zelf op voor de schade, tussen 4.000 en 5.000 euro aan nieuw zeil, verlies van aangetast mais en arbeid. 'Ik heb het gisteravond nog nagekeken. We betalen elk jaar 14.359 euro aan verzekeringspremies, maar we krijgen niets.'

De drie broers Reijnders zijn nu iedere nacht waakzaam. Op een nacht werden ze door een collega gebeld dat er iemand bij hen in het land zou lopen. Reijnders: 'Wij met honkbalknuppels en hooivorken erheen. Ik denk dat zo iemand niet levend van het land komt.' Het bleek gelukkig loos alarm. De getroffen veehouder is niet bang, zegt hij: 'Nee, ik ben niet groot, maar als er toch iemand aangaat, dan gaat hij eerst. Dat weet ik zeker.'

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer