Verdachten+agriterreur+Land+van+Maas+en+Waal+in+beeld
Nieuws
© Arie Meijer

Verdachten agriterreur Land van Maas en Waal in beeld

De vernielingen in het Land van Maas en Waal van de afgelopen twee jaar bij boeren en tuinders zijn voor meer dan 90 procent jagersgerelateerd. Dat zegt de privérechercheur die in opdracht van ZLTO Land van Maas en Waal onderzoek deed naar de zaak.

Ook de ruilverkaveling in het gebied in 2017 heeft een belangrijke rol gespeeld. De rechercheur, die vanwege mogelijke bedreiging anoniem wil blijven, verwacht dat de politie met het bewijsmateriaal snel een verdachte of meerdere verdachten kan aanwijzen.

Hoewel de intensiteit van het aantal vernielingen de laatste periode is toegenomen, hebben de vernielingen al een geschiedenis van veertig jaar. De verdachten komen volgens de privérechercheur uit families die de vernielingen bij boeren van generatie op generatie overdragen.

Meer incidenten

De laatste tien jaar nam het aantal incidenten al toe. In de afgelopen twee jaar werden in het Land van Maas en Waal onder meer spijkers in mais gestoken, fruitbomen afgezaagd, trekkerbanden kapotgesneden, kuilen opengesneden en prikkeldraad in wiersen verstopt.

Voorzitter Jan van Lent van ZLTO Land van Maas en Waal is er blij mee dat nu eindelijk duidelijk is waar de verdachte gezocht moet worden. 'Wij hebben als ZLTO-afdeling een privérechercheur in de armen genomen omdat er niet echt schot in het onderzoek zat', zegt hij.

Angst

'De vernielingen leidden echt tot angst onder de boeren. Telkens waren er nieuwe vernielingen met grote schade tot gevolg. Eigenlijk hebben wij het werk van de politie gedaan. Die hebben er in onze ogen te weinig prioriteit aan gegeven.'

De Jagersvereniging kan niet veel met de beschuldigingen. 'Wij hebben er kennis van genomen, maar tot nu toe is nog niemand door de politie als verdachte aangemerkt en er is ook geen bewijs wat wij hebben kunnen inzien', zegt Ger van Hout. Hij is regiomanager Gelderland bij de Jagersvereniging. 'Uiteindelijk is iemand pas schuldig als hij door de rechter is veroordeeld.'

Politieonderzoek

Van Hout kan ook niet uitsluiten dat er jagers bij betrokken zijn. 'Gekken heb je overal, dus dat kan ook onder jagers het geval zijn. Maar ook met veel aanwijzingen kun je het toch nog mis hebben. We moeten het politieonderzoek dus afwachten.'

De vernielingen werden altijd 's nachts verricht, op grote afstand van een boerderij. De privérechercheur heeft zijn bevindingen opgeleverd, maar is nog niet klaar met de zaak. 'Er is nog geen uitspraak. Tot die tijd blijven wij het dossier volgen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer