Herstel+vernielde+boomgaard+Dreumel+kost+jaren
Nieuws
© Omroep Gelderland

Herstel vernielde boomgaard Dreumel kost jaren

Fruitbedrijf Vink in het Gelderse Dreumel is in de nacht van zaterdag op zondag slachtoffer geworden van vernieling van een deel van de boomgaard. Het kost het bedrijf zeker drie jaar om in de plaats van de 120 platgereden bomen weer dragende fruitbomen te hebben.

Onbekenden gingen aan de haal met een trekker die in het perceel aan de Hogeweg stond om beregeningswater te pompen. Ze reden met het voertuig en de slangen die waren aangekoppeld zeker 100 meter door de boomgaard. De trekker werd vervolgens dwars door een hek een waterpartij in gereden, meldt Omroep Gelderland.

• Lees ook: 'Agroterrorist' lijkt weer actief

Het is niet de eerste keer dat in het gebied vernielingen werden aangericht op landbouwpercelen. In Boven-Leeuwen en Altforst werden eerder fruitbomen omgezaagd. Elders werden spijkers in maisstengels geslagen. De daders zijn tot nu toe niet gevonden.

Incidenten

De situatie blijft dan ook zorgelijk, bevestigt afdelingsvoorzitter Jan van Lent van ZLTO Land van Maas en Waal. 'We hebben extra contact met de politie, ook omdat er de afgelopen tijd en eerder daarvoor meer incidenten zijn geweest. Tot nu toe is het onderzoek niet veel verder gekomen.'

Van Lent denkt overigens niet dat de vernielingen in Dreumel van afgelopen weekeinde met voorbedachte rade zijn gepleegd. 'Het lijkt er meer op dat het uit de hand gelopen baldadigheid is geweest. Dezelfde nacht was er kermis is Dreumel.'

Triest

Toch maakt ook voorzitter Marc André de la Porte van NFO-kring Midden-Nederland en zelf woonachtig in Dreumel, zich zorgen. 'Dat onbeheerd staande landbouwmachines op het land niet veilig zijn voor bijvoorbeeld diefstal of vernieling, is triest maar nog wel te begrijpen. Maar dat tegenwoordig ook bomen worden vernield, wil er bij mij en andere telers niet in.'

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer