'Vion zet in 2021 CO2-footprint op verpakking vlees'

Vion bracht van 3 procent van de varkensaanvoer in Nederland de carbon footprint in beeld. Geef ons tot 2021 en het staat op de verpakking, stelt Bert Urlings, directeur kwaliteit bij Vion. 'De keus is dan aan de consument.'%27Vion+zet+in+2021+CO2%2Dfootprint+op+verpakking+vlees%27
© Twan Wiermans

Waarom onderzocht Vion de CO2-footprint van varkensvlees?

'Duurzaamheidsdoelen, zoals bijvoorbeeld in het klimaatakkoord, zetten ook Vion voor nieuwe uitdagingen. Met de footprint willen we inzichtelijk maken waar we staan met onze duurzaamheid. Van daaruit bouwen we aan productiekenmerken die we in de keten koppelen aan producten voor onze klanten en consumenten. Building Balanced Chains noemen we dat.'

Wat leverde het onderzoek op?

'De uitkomsten waren verbluffend. Ons varkensvlees kwam uit op een carbon footprint van tussen de 3 en 4,5 terwijl tofu - een vegetarisch alternatief voor dierlijk eiwit - een footprint heeft tot 3,5. Tussen de deelnemende bedrijven waren de verschillen groot. Dat laat dus nog veel ruimte voor verbetering. Uit de 3 procent varkens die nu zijn berekend, blijkt dat Vion bij de beste 10 procent van de wereld zit.'

Waarom zelf rekenen aan de footprint?

'Er zijn wereldwijde cijfers, maar die laten een hele grote variatie zien. Wij gaan de footprint specifiek berekenen voor eerst ons varkensvlees en daarna ook voor rund. Onze varkenshouders gebruiken duurzame grondstoffen zoals verantwoorde soja, reststromen, duurzame energie en doen aan mestverwerking. Dat draagt allemaal bij aan een lagere carbon footprint.'

Tussen bedrijven met varkens zitten grote verschillen in CO2-footprint. Dat laat nog veel ruimte voor verbetering

Bert Urlings, directeur kwaliteit bij Vion

Hoe nu verder?

'De data die nodig zijn voor het berekenen, zijn overal aanwezig. We moeten nu een structuur organiseren om al die informatie te koppelen zodat daar betrouwbare footprints uitrollen. Het zal wel 2021 of 2022 zijn voor we dat kunnen communiceren en onze afnemers en consumenten op basis daarvan een weloverwogen keuze kunnen maken.'

En de veehouder?

'Het is reëel om aan te nemen dat wij de footprints in de toekomst terugkoppelen. Vion werkt sinds kort met BIGIdee. Daarmee wisselen wij informatie uit tussen vermeerderaar en vleesvarkenshouder en omgekeerd. Dat is nu nog gericht op bigvitaliteit en diergezondheid, maar dat gaan we verder uitbouwen.'

CO2 als nieuwe pijler onder Star-vlees?

'Dat zou kunnen. Een concept ontwikkelen of doorontwikkelen functioneert het beste in samenspraak met de stakeholders in de keten, dus we moeten dat samen doen. Los daarvan is duurzaam produceren ook Vion's verantwoordelijkheid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer