Varkensstal+heeft+afleverruimte+buiten
Reportage
© Dick van Doorn

Varkensstal heeft afleverruimte buiten

Nando Ernst heeft in maatschap met zijn ouders een vleesvarkensbedrijf met 6.500 vleesvarkensplaatsen in Borculo. De nieuwste stal heeft de afleverruimte buiten en herbergt een aantal nieuwe technieken, onder meer qua ventilatie.

Als kind ging Nando Ernst al mee de stal in met zijn vader om de varkens op het ouderlijk bedrijf in Borculo te voeren. In 1998 volgde hij de mas in Doetinchem, daarna de has in Deventer. Na zijn opleiding ging hij in deeltijd bij ForFarmers in Harreveld werken als allround operator. In 2008 trad hij toe tot de maatschap. In dat jaar had het vleesvarkensbedrijf een kleine 3.000 vleesvarkens in zeven stallen. In 2014 ging Ernst fulltime boeren.

In 2010 kwam er een achtste stal bij met 768 vleesvarkens. In 2012 volgde een uitbreiding met 768 vleesvarkens. Drie jaar geleden werd een wat grotere stal gebouwd voor 2.112 vleesvarkens.
Ernst: 'De laatste uitbreiding was een flinke investering voor ons, maar reden om dit toch door te zetten was dat we nog goedkoop konden bouwen (400 euro per vleesvarkensplaats) en nog vrij gemakkelijk een omgevingsvergunning konden krijgen.'

Maatlat Duurzame Veehouderij

De nieuwste stal voor 2.112 vleesvarkens is gebouwd volgens de meest recente dierenwelzijns- en milieueisen. Zo voldoet de stal aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). De stal heeft een lichtstraat over de hele lengte en werkt met een slim rondpompsysteem, waardoor de biggen de warmte krijgen van de zwaardere vleesvarkens. Dat biedt de jonge biggen naast warmte extra comfort.

Ik zit op een dierdagdosering onder de 1.0, want we gebruiken bijna geen antibiotica meer

Nando Ernst, vleesvarkenshouder in Borculo

Bijzonder voor Nederland is dat de afleverruimte buiten is geplaatst over de hele lengte van de stal. Ander bijzonder punt aan de stal is de ventilatie-inlaat. Bijzonder is dat voor de geperforeerde damwand een soort windbreekgaas zit dat automatisch op onderdruk wordt geregeld. Achter een groen windzeil hangt een pot met grind met daarin een luchtslang, zodat de wind geen invloed heeft op het drukverschil tussen buiten en binnen. Voordeel is dat de ventilatie in de stal hierdoor nog meer is te finetunen.

Een goede ventilatie, naast aandacht voor alle andere managementpunten, maakt dat de Achterhoekse varkenshouder gezonde varkens heeft. 'Ik zit op een dierdagdosering onder de 1.0. Niet alleen door de ventilatie, maar ook door een extra enting tegen PRRS bij onze vermeerderaar hebben we haast geen antibiotica meer nodig.'

Duitsland

Per week levert Ernst gemiddeld 400 vleesvarkens aan Westfleisch in Barfuss. 'Doordat we aan Duitsland leveren en we de NVWA-kosten binnen de perken willen houden, leggen we in een speciale wachtruimte buiten de varkens klaar voor hun reis naar de slacht.' Deze afleverruimte zorgt er tevens voor dat de dieren rustiger en zonder stress in de vrachtwagen kunnen stappen.

Buiten de stal is een wachtruimte.
Buiten de stal is een wachtruimte. © Dick van Doorn

Al voldoet de nieuwste stal uit 2016 aan de allernieuwste eisen, op basis van een aantal punten is hij gebaseerd op de stallen uit 2010 en 2012. De vierkante hokken zijn net zo groot. De hokken hebben vooraan een dichte vloer en achteraan roosters met mestspleet c.q. varkenstoilet. Om snel te kunnen schoonmaken, is eveneens een inweeksysteem geplaatst dat kan worden aangezet, voordat de stal wordt gereinigd. 'Hiermee bespaar je tijd en water en heb je dus minder mest in de put.'

Beter Leven-keurmerk

Volgens Ernst is de nieuwste stal zo gemaakt dat hij eenvoudig mee kan doen aan 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Zo hebben de afdelingen vierkante hokken met per twee hokken deurtjes, zodat ze eenvoudig vergroot kunnen worden tot de 1 sternormen. In alle hokken zit naast een speelketting een strokoker als afleidingsmateriaal. Als extraatje strooit de Achterhoekse varkenshouder alle hokken iedere ochtend in met zaagsel. 'Zo kunnen ze wroetgedrag vertonen en ik kan gelijk zien of de dieren gezond zijn of ze in de benen komen.'

Vanwege extra dierenwelzijn strooit Ernst zaagsel.
Vanwege extra dierenwelzijn strooit Ernst zaagsel. © Dick van Doorn

Zijn vermeerderaar leverde altijd Topigs 40 x Piétrain, die geschikt zijn voor de Duitse markt, maar sinds de laatste uitbreiding heeft Ernst een nieuwe vermeerderaar die DanAvl x PIC 408 Profit Plus levert. Reden is dat ook dit type varken geschikt is voor de Duitse markt, dus een hoog vleespercentage met veel spieren en weinig spek.

Asbest

De familie heeft nog twee stallen uit de jaren tachtig en negentig. Op 31 december 2024 moet het asbest daarvanaf zijn. 'Waarschijnlijk gaan we die stallen slopen en daar een nieuwe stal voor terugbouwen, als dat mogelijk is qua vergunning. Verder willen we duurzame investeringen doen zoals zonnepanelen en eventueel windenergie.' Omdat intern salderen qua ammoniakemissie niet voldoende uitkomst biedt, moet er achter deze nieuwe stal een luchtwasser komen.

Studenten komen kijken op bedrijf
Volgens de familie Ernst uit Borculo is er de laatste tijd veel negatieve berichtgeving over de agrarische sector in de reguliere media. 'We zullen als sector nog meer naar buiten moeten treden om te laten zien op welke manier we onze dieren houden en wat we allemaal extra doen voor milieu en dierenwelzijn', zegt varkenshouder Nando Ernst. Om studenten een kijkje te laten nemen op een varkensbedrijf, krijgt Ernst de komende maand bijvoorbeeld elke week een groepje studenten van het Zone.college op bezoek. Ze komen in het kader van het lesonderwerp 'dier en omgeving'. Er wordt in hun lessen aandacht gegeven aan het welzijn en huisvesten van dieren en de wet- en regelgeving. 'De eindopdracht is de excursie naar ons varkensbedrijf.' Ernst vindt dat de plaatselijke LTO Noord-afdeling Achterhoek Noord overigens goed haar best doet. 'Die dient zienswijzen in om te zorgen dat het nieuwe bestemmingsplan uiteindelijk positief uitpakt voor de boeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer