Autonome+mestpomp+voor+sleepslangbemesten
Nieuws
© Eigen Foto

Autonome mestpomp voor sleepslangbemesten

Landbouwmechanisatiebedrijf RosierGreidanus uit het Friese Winsum heeft een autonome mestpomp voor het sleepslangbemesten ontwikkeld. Hierdoor is efficiënter te bemesten.

De mestpomp heeft een eigen krachtbron en is op afstand bestuurbaar waardoor er met een mankracht en een trekker minder gewerkt kan worden. De motor en pomp zijn optimaal op elkaar afgestemd door onder andere een speciaal ontwikkelde overbrenging.

De pomp heeft een theoretische opbrengst van 430 kuub bij volle motorbelasting. In de praktijk is deze opbrengst niet nodig. Door de motor op een lager toerental te laten draaien, is op brandstof te besparen. De pomp is afkomstig uit de olie- en baggerindustrie waardoor deze degelijk en sterk is gebouwd. Hierdoor gaat de pomp minimaal 1 miljoen kuub mee.

Draadloos aangestuurd

De mestpomp wordt draadloos aangestuurd via een telefoon-, radio- en satellietverbinding. De mestpomp is te bedienen via een touchscreenscherm in de sleepslangtrekker. Door de elektrische aansturing reageert het systeem snel op aanpassingen of afwijkingen die zich mogelijk voor kunnen doen. Daarnaast zijn er diverse veiligheden ingebouwd tegen slangbreuk.

Tijdens het bemesten voor de eerste snede in maart zijn de eerste testronden geweest. Deze zijn als positief ervaren. De autonome mestpomp heeft laten zien welke capaciteiten de machine in huis heeft en kan nu verder door worden ontwikkeld tot een volwaardige machine die klaar is voor de productie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer