Mest lekkende biovergister fonkelnieuw

De lekkende Bio Energie Centrale in Harderwijk, waar dinsdag 2.000 kuub mest wegstroomde, is deze maand opgestart. De centrale is een samenwerking tussen mesttransporteur Jan Bakker en Waterschap Vallei en Veluwe.

Mest+lekkende+biovergister+fonkelnieuw
© Donkersgoed Multimedia

Dinsdagmiddag ontstond een lek in de vergistingstank. Twee derde van de mest liep daardoor het terrein op van de waterzuiveringsinstallatie van Waterschap Vallei en Veluwe. De oorzaak van het gat is volgens een woordvoerder van het waterschap onbekend. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Het waterschap verwacht dat de opruimwerkzaamheden nog dagen in beslag nemen.

De centrale is gevestigd aan de Lorentzstraat. Omwonenden, vooral in de wijk Frankrijk, ondervonden stankoverlast door de grote hoeveelheid mest op het terrein. In de tank zat 3.000 kuub mest. Hulpdiensten hebben de omgeving dinsdag afgezet. Medewerkers van de Bio Energie Centrale hebben de vrijgekomen mest 'ingedamd' met zand. De Veiligheidsregio adviseerde inwoners bij overlast ramen en deuren te sluiten. Dinsdagavond werd de inzet van de veiligheidsdiensten afgeschaald.

Mestaanvoer

Of de lekkage ook gevolgen heeft voor het bedrijf Jan Bakker en voor de afvoer van mest op veehouderijbedrijven, is op dit moment nog niet bekend. Het bedrijf Jan Bakker was nog niet bereikbaar voor commentaar. Het hele vergistingsproces ligt op dit moment wel stil. De centrale was op het moment van het ontstaan van het lek nog aan het 'proefdraaien'.

Jan Bakker en Waterschap Vallei en Veluwe zijn de initiatiefnemers van de centrale in Harderwijk op het terrein van de rioolwaterzuivering. De centrale gaat op jaarbasis 12,5 miljoen kuub biogas produceren. De centrale bestaat uit een vergistingsinstallatie die met warmte van de rioolwaterzuivering biomassa door vergisting verwerkt tot biogas en bodemverbeteraars. Hiervoor worden mest, maaisel en restproducten uit de voedingsindustrie en de agrarische sector gebruikt.

Vijfduizend huishoudens

Het biogas dat vrijkomt wordt geleverd aan het aardgasnet. Het kan vijfduizend huishoudens voorzien van aardgas. Het vergiste materiaal wordt verwerkt tot digestaat, een bodemverbeteraar. De waterschappen hebben afgesproken dat zij in 2025 volledig energieneutraal willen zijn. De verwachting is dat waterschap Vallei en Veluwe met de energiefabrieken in Amersfoort en Apeldoorn en met het openen van de Bio Energie Centrale in Harderwijk al in 2020 energieneutraal kan zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer