Twence+verwerkt+alleen+varkensmest
Nieuws
© Twence

Twence verwerkt alleen varkensmest

In de beoogde mestverwaardingsinstallatie van afvalverwerker Twence op de vuilstortplaats bij Zenderen, zal alleen varkensmest worden verwerkt. Dat staat in het Provinciaal inpassingsplan (PIP) van provincie Overijssel.

In de beoogde installatie kan 250.000 ton drijfmest per jaar worden verwerkt tot groen gas, fosfaatmeststof, kaliummeststof, schoon water en ammoniakwater. Aanvankelijk was het plan om ook rundveedrijfmest te kunnen verwerken in de monovergister.

Volgens voorzitter Arjan Bonthuis van LTO Noord-afdeling Zuid Twente is dit gewijzigd door Twence voor een betere onderbouwing voor de milieueffectrapportage. Hij is van begin af aan betrokken bij de komst van de vergister.

Positief effect

Het hoeft volgens hem geen probleem te zijn. 'Doordat varkensmest veel meer fosfaat bevat dan rundveedrijfmest, ontstaat er weer ruimte op de mestmarkt. Dat kan ook een positief effect hebben op de prijzen om rundveedrijfmest te verwerken.'

Provincie Overijssel heeft de regie genomen, omdat de mestverwerkingsinstallatie volgens gedeputeerde Annemieke Traag (D66) van provinciaal belang is. 'Er is een groot mestoverschot in de regio. Daarnaast geeft het een impuls aan de realisatie van de provinciale doelstellingen. Er zal per jaar 5 miljoen kubieke meter groen gas worden geproduceerd.'

• Lees ook: Mestverwerking voetje voor voetje naar keerpunt

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer