Afspraken over kwekersrecht liggen tien jaar vast

Het ministerie van LNV, de Raad voor plantenrassen en Naktuinbouw hebben onlangs een overeenkomst ondertekend om afspraken over het kwekersrecht voor tien jaar vast te leggen.

Afspraken+over+kwekersrecht+liggen+tien+jaar+vast
© Haijo Dodde

In de overeenkomst staan onder meer werkafspraken en zijn de verantwoordelijkheden van elk van de verschillende organisaties omschreven. Naktuinbouw voert in Nederland het toelatings- en kwekersrechtonderzoek uit voor plantenrassen. Dit gebeurt in opdracht van de Raad voor plantenrassen.

De ondertekening van de overeenkomst vormt een belangrijke stap voor de goede voortgang van de activiteiten die betrekking hebben op het kwekersrecht, stelt Naktuinbouw in een persbericht. In het regeerakkoord heeft het kabinet nog uitgesproken dat Nederland zich internationaal wil inzetten voor behoud en versterking van het kwekersrecht.

Wereldwijd toonaangevend

Het onderzoek in Nederland aan plantenrassen is volgens Naktuinbouw wereldwijd toonaangevend en na een evaluatie de afgelopen twee jaar verder versterkt. In 2018 verleende de Raad voor plantenrassen 710 Nederlandse kwekersrechten en plaatste 856 rassen op de nationale rassenverkeerslijst. Tot en met 2018 waren in totaal 8.589 Nederlandse kwekersrechten van kracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer