Geen+octrooien+op+veredelde+planten
Nieuws
© Plantum

Geen octrooien op veredelde planten

Op planteigenschappen die via veredeling zijn verkregen kan in principe geen octrooi worden aangevraagd, stelt de Europese Commissie deze week.

Eigenschappen die via biologische processen worden aangepast zijn niet patenteerbaar, luidt het oordeel in een verklarende uitleg op de richtlijn om biotechnologische uitvindingen te beschermen. Het zou onder meer betekenen dat de kwekersvrijstelling gehandhaafd blijft.

Het Europese Octrooibureau besloot nog in maart 2015 dat op veredelde producten onder voorwaarden wel een octrooi kan worden aangevraagd. Dat gebeurde vervolgens inderdaad door enkele grote zaadfirma's voor bijvoorbeeld ingekruiste eigenschappen in broccoli en tomaten en later ook voor diverse andere gewassen.

Het Europees Parlement sprak zich eind vorig jaar uit tegen het besluit van het octrooibureau. Europarlementariërs als Jan Huitema (VVD) en Bas Belder (SGP) wilden voorkomen dat Europese boeren en kwekers die veredelen zonder biotechnologie, gepatenteerde zaden van hun zelfgekweekte planten niet meer zouden mogen gebruiken.

Octrooien blokkeren innovatie

Diverse organisaties, zoals ook LTO, zijn van mening dat de plantoctrooien de innovatie blokkeren en een bedreiging zijn voor de biodiversiteit. Op de lange termijn heeft het vastleggen van natuurlijke eigenschappen zelfs een negatieve invloed op de voedselvoorziening.

In een eerste reactie zegt Europarlementariër Huitema dat de eerste slag gewonnen is. Volgens hem is het Europees Octrooibureau nu aan zet om hun richtsnoeren aan te passen.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer