Schouten tornt niet aan kwekersrecht

De uitspraak van het Europees Octrooibureau (EOB), over het toestaan van het vastleggen van planteigenschappen, heeft geen gevolgen voor kwekersrecht of veredelingsvrijstelling. Dat antwoordt landbouwminister Carola Schouten op Kamervragen van CDA, D66 en VVD.

Schouten+tornt+niet+aan+kwekersrecht
© DIRK HOL

De Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau stelde in december dat octrooi op planteigenschappen toch mogelijk is. De EOB herzag daarmee een eerder genomen besluit, waarin dat niet mogelijk was. De herziene visie van het EOB leidde tot onduidelijkheid en onrust in de veredelingswereld. Kamerleden van CDA, D66 en VVD besloten de minister om opheldering te vragen.


Minister Schouten stelt dat de uitspraak van het EOB weliswaar geen directe gevolgen heeft voor het kwekersrecht. De afspraken kunnen er wel toe leiden dat belangrijke planteneigenschappen onder een octrooi zouden kunnen vallen. Dat kan de toegang tot deze eigenschap belemmeren.

Onbelemmerde toegang

De minister benadrukt dat de plantenveredeling voor voortdurende innovatie juist is gebaat bij een onbelemmerde toegang tot genetische bronnen met belangrijke eigenschappen. Zij heeft aangegeven dat de Nederlandse inzet is om een oplossing te vinden, zodat het voorgoed onmogelijk wordt om octrooien verleend te krijgen op klassiek veredelde planten en natuurlijke eigenschappen van planten.

Schouten gaat ervan uit dat alle EU-lidstaten en het Europees Parlement ook vinden dat producten van klassieke veredeling niet octrooieerbaar zijn. In 2017 hebben de lidstaten immers ingestemd met een beleidswijziging van het EOB waarin dat is opgenomen.

Schriftelijke uitwerking

Hoe de oplossing eruit moet komen te zien, laat de minister nog in het midden. Ze wil eerst de schriftelijke uitwerking van de beslissing van het EOB bestuderen, maar deze is nog niet beschikbaar. 'Daarom kan ik helaas nog niets zeggen over de overwegingen die tot deze beslissing hebben geleid.'

Schouten laat weten de uitspraak te bespreken met haar Europese collega's. 'Bij de eerstvolgende Landbouw- en Visserijraad zal ik aandacht vragen voor deze kwestie. Medewerkers van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben dit onderwerp reeds aangekaart in de Raad van Bestuur van het Europees Octrooibureau.'

Uitvoering

Het Europees Octrooibureau is geen instelling van de Europese Unie, maar een orgaan van de Europese Octrooi Organisatie dat belast is met de uitvoering van het Europees Octrooiverdrag. Bij de organisatie zijn 38 landen aangesloten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer