Brede Brusselse steun voor verlenging kwekersrecht

De Europese Commissie gaat aan de slag met het voorstel om het kwekersrecht voor bloembollen, asperges en struikgewassen zoals framboos en blauwe bes op te rekken van vijfentwintig naar dertig jaar.

Brede+Brusselse+steun+voor+verlenging+kwekersrecht
© Plantum

De landbouwcommissie van het Europees Parlement steunt dit voorstel. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik vroeg vorige week een debat aan om de Europese Commissie te overtuigen van het standpunt van het parlement.

Dat is uiteindelijk gelukt ook dankzij steun van andere Nederlandse Europarlementariërs. 'Het merendeel van de Landbouwcommissie wil dat kwekers en veredelaars voldoende tijd krijgen om hun investeringen terug te verdienen', verklaart Schreijer-Pierik in een persbericht van Plantum over verlenging van het kwekersrecht.

De belangenorganisatie voor kweekbedrijven en zaaizaadfirma's zegt in een reactie zeer blij te zijn met de brede Europese steun. Plantum hoopt dat de Europese Commissie nu snel komt met een concreet voorstel. Voor de zomer van 2018 wordt uitsluitsel verwacht op het voorstel.

Specifieke gewassen

De termijn voor het kwekersrecht in Europa is 25 jaar maar kan worden verlengd naar 30 jaar voor specifieke gewassen. Dit is al van toepassing op bomen, wijnstokken en aardappelen. Plantum heeft in 2008 een verzoek ingediend om ook voor bloembollen vijf jaar extra kwekersrechtbescherming te bewerkstelligen.

Later zijn asperges en houtachtige gewassen aan dit voorstel toegevoegd. Daar waren ook de Europese vereniging van zaaizaadbedrijven ESA en grotere veredelaars van vegetatief vermeerderde gewassen, verenigd in Ciopora, bij betrokken. Het verzoek voor bloembollen is vanuit Nederland actief ondersteund door de KAVB.

De Raad van Bestuur van het Europees kwekersrechtbureau concludeerde in het voorjaar van 2016 namens de Europese lidstaten al dat er voldoende technische argumenten zijn voor een langere beschermingstermijn voor de betreffende gewassen.

Aantoonbaar positief

De EC is tot dusverre terughoudend geweest om hieraan uitvoering te geven. De commissie wil er zeker van zijn dat een verlenging voor alle partijen in de keten, van producent tot consument, aantoonbaar positief uitpakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer