Schouten+zet+zich+in+voor+versterking+van+kwekersrecht
Nieuws
© Haijo Dodde

Schouten zet zich in voor versterking van kwekersrecht

Landbouwminister Carola Schouten wil met ingang van 2019 de financiering rond de besluitvorming en het onderzoek voor het kwekersrecht op orde brengen.

De bewindsvrouw schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland zich in internationaal verband zal blijven inzetten voor behoud van het kwekersrecht. Zij noemt kwekersrecht voor veredelaars een onmisbaar instrument om nieuwe plantenrassen te ontwikkelen die bijdragen aan de voedselzekerheid en de verduurzaming van de landbouw.

Komend voorjaar verwacht Schouten een nieuwe overeenkomst af te sluiten met de Raad voor plantenrassen en Naktuinbouw over de financiering van activiteiten die betrekking hebben op het kwekersrecht. Hiermee wil het ministerie van LNV een stevige basis leggen om de activiteiten rond het kwekersrecht ook het komende decennium op een hoog niveau te houden.

Versterking positie

Dit is volgens Schouten niet alleen nationaal maar ook internationaal van belang. De Nederlandse kennis en uitvoering van het kwekersrecht worden in het buitenland hoog gewaardeerd, aldus de minister. Een goede basis in eigen land zorgt voor versterking van de positie en de toepassing van het kwekersrecht wereldwijd.

In Nederland is de Raad voor plantenrassen betrokken bij de besluitvorming over kwekersrecht. Naktuinbouw is verantwoordelijk voor het bijbehorende onderzoek. De financiering van deze werkzaamheden wordt voor 90 procent gedekt via tarieven die bij aanvragers in rekening worden gebracht.

Additionele taken

Het ministerie van LNV neemt de financiering van de additionele taken betreffende het kwekersrecht voor zijn rekening. Het gaat hier onder meer om het uitgeven van rassenlijsten, het uitvoeren van cultuur- en gebruikswaardeonderzoek en beleidsondersteuning, Ook wordt overheidsgeld besteed aan de ontwikkeling van nieuwe toetsmethodieken die aansluiten op nieuwe planteigenschappen.

Juist de financiering van deze additionele taken is de afgelopen jaren onder druk komen te staan, erkent Schouten. Gelet op het belang van deze taken wil zij de financiën met ingang van 2019 weer op orde brengen, meldt de minister in de Kamerbrief.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer