Agrifirm geraakt door uitbraak AVP in China

Agrifirm voelt de gevolgen van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in China in de resultaten over 2018. Ook komend jaar zal het diervoederconcern hiervan hinder ondervinden.

Agrifirm+geraakt+door+uitbraak+AVP+in+China
© Agrifirm

China is een van de groeimarkten voor Agrifirm. Door de handelsruzie met de Verenigde Staten zag het concern de prijzen van grondstoffen in China al met 20 procent stijgen. Daar komt de AVP-uitbraak nog bovenop.

‘In China is meer dan 30 procent van de varkens getroffen. Aanvankelijk bleef het nog beperkt maar in de loop van 2018 heeft de ziekte zich doorgezet’, zegt Agrifirm-ceo Dick Hordijk. Het bedrijf heeft in China onder meer een belang in Suzhou, een grote varkenshouderij met 60.000 varkens. Financiële cijfers over de Chinese activiteiten maakt Agrifirm niet bekend.

De directie van Agrifirm gaf vrijdag een toelichting op de jaarcijfers over 2018. Ondanks een lichte daling van de omzet wist het concern de nettowinst met 14,6 procent op te krikken naar 44 miljoen euro. 28 miljoen euro daarvan wordt verdeeld onder de leden van de coöperatie, een plus van 3 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar.

We willen voorkomen dat boeren in de verdrukking komen.

Agrifirm-ceo Dick Hordijk

Droge zomer

Door de krimp van de melkveestapel, de droge zomer en de AVP-uitbraak in China was 2018 een uitdagend jaar voor het voederconcern. Door de droogte stond onder meer de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen onder druk.

Onder andere door een strak risicomanagement op de inkoop van grondstoffen wist Agrifirm de schade door de droogte te beperken. ‘Onze leden hebben er wel veel last van gehad’, zegt financieel directeur Jaap Vessies. ‘Daarentegen profiteerde onze winkelketen Welkoop van het mooie weer door stijgende verkopen van zwembaden, tuinstoelen en parasols.’

Dick Hordijk, ceo van Agrifirm.
Dick Hordijk, ceo van Agrifirm. © Agrifirm

In 2019 gaat Agrifirm gaat inzetten op de circulariteit in de landbouw. ‘We gaan dat meer op de voorgrond plaatsen en daarover meedenken met onze leden. Kringlooplandbouw geeft plantaardig en de veehouderij een goede positie in de voedselketen’, aldus ceo Hordijk.

Verdienmodel

Dat deze strategie er toe kan leiden dat veehouders minder mengvoer in gaan kopen, neemt Agrifirm op de koop toe. ‘Als gevolg van de krimp van het aantal melkkoeien adviseren wij leden om meer melk uit eigen voer te halen. Ook al gaat dat ten koste van ons verdienmodel. Wij zetten het verdienmodel van de leden centraal. Onze uitdaging is dan om daarop flexibel in te zetten’, zegt Ronald van de Ven, divisiedirecteur Noordwest Europa.

Hordijk ziet voor Agrifirm een actieve rol in de maatschappelijke discussie over de landbouw. De coöperatie heeft zich als sponsor verbonden aan de serie publiekdebatten ‘It’s the food, my friend’ die het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed organiseert.

‘Als het gaat om discussies over bijvoorbeeld de biodiversiteit dan moet je daar als boer bij vertegenwoordigd zijn. Vanuit onze kennis laten we daar zien wat boeren kunnen doen met bijvoorbeeld het inzaaien van akkerranden. Tegelijkertijd willen we voorkomen dat boeren in de verdrukking komen. Boeren krijgen al 30 jaar dezelfde prijs. Ik ken geen andere industrie waar dat ook het geval is. En dat leidt tot frustratie’, aldus Hordijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer