Forse winstgroei Agrifirm bij lichte daling omzet

Ondanks een lichte daling van de omzet heeft Agrifirm in 2018 de nettowinst met 14,6 procent zien groeien naar 44 miljoen euro. Dat heeft het concern vrijdag bekendgemaakt.

Forse+winstgroei+Agrifirm+bij+lichte+daling+omzet
© Agrifirm

Onder haar leden verdeelt Agrifirm een premie van in totaal 28 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de ledenuitkering nog 25 miljoen euro. ‘Dat is 3 miljoen euro meer dan vorig jaar. Een resultaat waar we trots op zijn’, zegt Dick Hordijk, ceo van Agrifirm.

Het resultaat is goed, zeker gezien de druk op de rundvee- en varkenshouderij in Nederland, de wereldwijde handelsoorlog en de problematiek met dierziekten, aldus Agrifirm. Het concern ondervond hinder van een vleesschandaal in Brazilië. Devaluatie van de lokale munt zorgde er voor lagere resultaten.

De handelsoorlog tussen Amerika en China leidde tot hogere kosten door importheffingen en in sommige gevallen tot het niet kunnen inzetten van producten. Bij de inkoop van grondstoffen leidde deze onzekere situatie tot een hoger risicoprofiel en soms tot extra kosten.

Midden Oosten en Afrika

De joint venture van Agrifirm in Oekraïne had een goed jaar, onder andere door de groei van haar positie in de rundveesector, waarvan na jaren van investeren kon worden geprofiteerd. De groei van export naar het Midden Oosten en Afrika zette verder door.

Volgens het concern zorgt de strategie ‘Better Together’ voor hogere klanttevredenheid en synergieversnelling binnen de organisatie. De genoemde uitdagingen remden de omzet van Agrifirm vorig jaar naar 2,087 miljard euro, een daling van 1,5 procent ten opzichte van 2017.

Mengvoeders

De afzet van mengvoeders daalde in dezelfde periode met 5,7 procent tot 3611 duizend ton. Het totale afzetvolume inclusief co-producten, premixen en concentraten, granen, aardappelen, uien, peen en kunstmeststoffen daalde met 3,8 procent tot 6749 duizend ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer