Variabel poten geeft 7 procent meeropbrengst

Door variabel te poten, op basis van de Veris-bodemscan, heeft Leon Noordermeer uit Oudenhoorn een meeropbrengst van 7 procent gerealiseerd. Beregenen heeft een extra positief effect gehad op het resultaat.

Variabel+poten+geeft+7+procent+meeropbrengst
© Harry Tielman

Leo Noordermeer heeft in Zuid-Holland een akkerbouwbedrijf en teelt aardappelen, suikerbieten, tarwe, luzerne en wintergerst. In 2016 is hij in samenwerking met Agrifirm en Vantage Agrometius begonnen met precisielandbouw.

Op een aantal percelen heeft Noordermeer de bodemvariatie laten vastleggen met de Veris-bodemscan. Op één perceel heeft hij vervolgens variabel aardappelen gepoot. Op basis van de positieve resultaten heeft Noordermeer besloten meer te gaan investeren in precisielandbouw, meldt Agrifirm.

Lutumkaart

Met een Veris-bodemscan zijn diverse bodemparameters waaronder het percentage lutum in kaart gebracht. Op de lutumkaart zijn duidelijk de verschillen in zwaarte van de grond binnen het perceel te zien. Deze verschillen zijn goed terug te zien in de groei van het gewas, maar ook in de uiteindelijke opbrengsten.

De lutumkaart en ervaringen uit het verleden hebben Noordermeer en zijn Agrifirm-specialist als basis gebruikt om een taakkaart te maken met de variabele pootafstanden. Edward Lageweg van Vantage Agrometius heeft de koppeling van het gps-display en de pootmachine verzorgd.

Pootafstand

Volgens Agrifirm-specialist Joris van Rijswijk is het zoeken naar een opbrengstoptimum: welke pootafstand past het beste bij verschillende zwaarte in grond? 'Om hier inzicht in te krijgen, zal geëxperimenteerd moeten worden met extremere pootafstanden, om zodoende het omslagpunt te vinden voor wat betreft de opbrengst.'

In het geval van Leo Noordermeer is er op zwaardere grond 12,5 procent nauwer gepoot en op lichtere grond 12,5 procent ruimer gepoot. Uit de demo is gebleken dat het variabel poten op de zwaardere delen een groter positief effect heeft op de opbrengst dan op de lichtere grond.

Door de aardappelen in zwaardere grond nauwer te poten, werden er in deze delen meer knollen geproduceerd, wat resulteerde in een hogere opbrengst. Zwaardere grond bevat onder andere meer vocht en mineralen, waardoor nauwer poten mogelijk is.

Extra pootgoed

In de lichtere grond is ruimer gepoot, waardoor er in totaal geen extra pootgoed nodig was. Het ruimer poten resulteerde in grotere knollen wat compenseerde voor het minder gebruikte pootgoed. Op deze manier wordt er gestreefd naar optimale plantdichtheid binnen het perceel.

Doordat Noordermeer kon beregenen, is het positieve effect van variabel poten op dit perceel nog beter tot zijn recht gekomen. Het efficiënter verdelen van het pootgoed binnen het perceel door variabel poten resulteerde voor Noordermeer in een meeropbrengst van 7 procent.

Directe kosten

Variabel poten kan op verschillende manieren voordeel opleveren. Zo is het mogelijk om met minder pootgoed eenzelfde opbrengst te realiseren, waardoor de directe kosten dalen. Daarnaast is het ook mogelijk om met eenzelfde hoeveelheid pootgoed meer opbrengst in kilogrammen te behalen, waardoor de opbrengst in euro's stijgt.

In het geval van Leo Noordermeer was het laatste aan de orde. Met dezelfde hoeveelheid pootgoed heeft het variabel poten van de aardappelen hem een meeropbrengst van ruim 4.500 kilo per hectare opgeleverd.

De opbrengstverhoging heeft Noordermeer doen besluiten in de komende jaren al zijn percelen te laten scannen met de Veris-bodemscan en overal variabel te poten. Daarnaast biedt dezelfde bodemscan ook andere toepassingsmogelijkheden, zoals variabel bodemherbiciden spuiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer