Opnieuw+geen+meerderheid+voor+brexitdeal
Nieuws
© UK Parliament

Opnieuw geen meerderheid voor brexitdeal

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdagavond ook de aangepaste brexitdeal van premier Theresa May verworpen. Het akkoord kreeg deze keer 242 stemmen voor en 391 tegen.

In de aanloop naar de stemming was al duidelijk geworden dat de regering opnieuw een zware nederlaag stond te wachten. De aanpassingen die May in Brussel aan de regerling - de back stop - voor de Ierse/Noord-Ierse grens heeft weten te bewerkstelligen bieden in de ogen van tegenstanders onvoldoende garanties. De belangrijkste juridische adviseur van May zei dinsdag dat de Britten ook met de nieuwe deal niet zelf kunnen bepalen of zij een einde aan die back stop willen maken.

Het verlies van dinsdagavond is iets kleiner dan bij de vorige stemming Toen waren 432 Lagerhuisleden tegen en 202 voor. Onder de tegenstemmers zijn ook parlementsleden die fel gekant zijn tegen een brexit. Een goedkeuring van de nieuwe vertrekregeling zou een brexit op 29 maart onvermijdbaar hebben gemaakt.

Schade landbouw

Onder meer de Schotse Nationale Partij gaf aan tegen te zullen stemmen. Tijdens het debat dinsdag in het Britse House of Commons zei SNP-leider Ian Blackford onder meer te vrezen voor de economische schade aan de Schotse landbouw en scheepswerven.

Het Verenigd Koninkrijk heeft nog zeventien dagen te gaan tot het vertrek uit de EU. Nu de deal van May weer is afgewezen mag het Lagerhuis de komende dagen stemmen over hoe het verder moet.

Woensdag brengt May een motie in stemming die draait om de vraag of de Britten wel of niet zonder deal de EU moeten verlaten. Als daarbij de no-deal optie wordt afgewezen, volgt een dag later een stemming over de vraag of de regering zich moet inzetten voor uitstel van de brexit.

Ordentelijk vertrek

May zei na de stemming dat voor haar nog steeds een gecontroleerd vertrek uit de EU voorop staat. Of zij in Brussel de handen op elkaar krijgt voor uitstel van de brexit is nog maar de vraag. Alle lidstaten moeten daarmee instemmen.

De vraag daarbij is of Europese regeringsleiders zin hebben om de brexit over de Europese verkiezingen heen te tillen. Deze worden gehouden in de week van 23 tot en met 26 mei 2019. Nederland stemt op donderdag 23 mei.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer