Londen+volgt+Europese+landbouwregels+bij+no%2Ddealbrexit
Nieuws
© Tesco

Londen volgt Europese landbouwregels bij no-dealbrexit

Het Verenigd Koninkrijk zal in het geval van een no-dealbrexit eenzijdig besluiten alle EU-richtlijnen ten aanzien van voedselveiligheid en dierenwelzijn nog zeker negen maanden te volgen.

Volgens de Britse krant The Telegraph is voor het plan overeenstemming tussen het ministerie van Milieu, Voeding en Plattelandszaken en het kabinet van premier Theresa May. Voorstanders van een harde brexit willen juist dat het Verenigd Koninkrijk zich losmaakt van de Europese Unie (EU), omdat er grotere exportkansen op de wereldmarkt zouden liggen.


Ook de Verenigde Staten willen dat Groot-Brittannië na de brexit de barrières voor Amerikaanse landbouw- en veeteeltproducten wegneemt of ten minste vermindert. Dat zou de kansen op een bilateraal vrijhandelsverdrag zeer ten goede komen.

Amerikaanse eisen

De Amerikaanse minister van handel Robert Lighthizer presenteerde vorige week donderdag een voorstel van achttien pagina's met de Amerikaanse eisen aan het Verenigd Koninkrijk voor een handelsakkoord na de brexit. Het voorstel joeg politici die tegen een no-deal zijn in de gordijnen.

De Verenigde Stagen eisen van het Verenigd Koninkrijk onder meer dat het 'oneerlijke' handelsbarrières weghaalt en akkoord gaat met de Amerikaanse sanitaire en phytosanitaire standaarden.

Als de Britten met een ander land ook een handelsdeal wil sluiten, moeten ze eerst langs Washington voor toestemming. Verder willen de Amerikanen vrij baan voor hun biotechnologie. Allemaal zaken die bij een deel van het Britse publiek zeker op verzet zullen stuiten.

Dierenbescherming

De Britse regering heeft nog maar eens verzekerd dat het vasthoudt aan de huidige kwaliteitsstandaarden. Dat is ook wat de Britse landbouworganisatie NFU en bijvoorbeeld de Britse dierenbescherming van de Britse regering vraagt. Van het door de harde brexiteers geschetste handelsparadijs na een vertrek uit de EU is weinig meer over.

Ondertussen nemen de zorgen over de brexit onder Britse boeren toe. Vorige week stapte staatssecretaris George Eustice van Landbouw en Visserij op uit onvrede over de brexit-politiek van May. Boerenzoon Eustice werd gezien als schatbewaarder van de belangen van de landbouw in de regering.

Gekelderde prijzen

Britse schapenhouders zijn bang dat ze lammeren, die nu worden geboren, straks niet meer kunnen exporteren naar de EU. Door deze onzekerheid zijn de prijzen al gekelderd. Gemiddeld verliest een Britse boer dit jaar zo'n 25 tot 30 pond (32-38 euro) per lam.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer