Staatssecretaris+van+Landbouw+weg+om+mogelijk+brexit%2Duitstel
Nieuws
© Defra

Staatssecretaris van Landbouw weg om mogelijk brexit-uitstel

De Britse staatssecretaris George Eustice van Landbouw en Visserij stapt op vanwege het mogelijke uitstel van het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Eustice was als staatssecretaris onder meer belast met de portefeuilles landbouw en visserij. 'Ik heb besloten mijn ontslag in te dienen na het besluit van deze week om het uitstel toe te staan van ons vertrek uit de Europese Unie', schrijft hij aan premier May. 'Aangezien het parlement nu de regie heeft, wil ik de vrijheid hebben om de komende weken deel te nemen aan het cruciale debat.'


Ondanks zijn aftreden, belooft Eustice wel voor de brexit-deal van premier Theresa May te zullen stemmen in het parlement. De staatssecretaris diende onder de Britse minister voor Milieu, Voedsel en Plattelandszaken Michael Gove.

Zeggenschap

De premier stelde het parlement deze week meer zeggenschap over de brexit in het vooruitzicht. Ze was volgens Britse media onder druk gezet door een grote groep ministers die vreesden voor een chaotische brexit zonder deal. May beloofde dat het parlement mag stemmen over het uitstellen van het vertrek uit de Europese Unie.

Voorwaarde is wel dat haar brexit-deal op 12 maart nog niet is goedgekeurd en het parlement vervolgens ook een brexit zonder deal verwerpt. May zag al eerder bewindslieden vertrekken uit onvrede over haar brexit-aanpak. Het ging onder meer om haar eerste twee ministers van Brexit en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer