EU+komt+Britten+tegemoet+rond+backstop
Nieuws
© Tony Tati

EU komt Britten tegemoet rond backstop

De Europese Unie biedt het Verenigd Koninkrijk 'wettelijk bindende garanties' over de Ierse grens in het brexitakkoord. Dat hebben de Britse premier Theresa May en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt.

Beide partijen hebben maandagavond afgesproken dat ze gaan werken aan alternatieve regelingen voor de 'backstop'. Uiterlijk eind december 2020 moeten die rond zijn. De backstop is de regeling die een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen. Met de nieuwe garanties hoopt May dat ze haar brexitplan, dat ze in november vorig jaar presenteerde, dinsdag door het Britse parlement kan krijgen.


May heeft een garantie gekregen dat de EU niet voor onbepaalde tijd kan terugvallen op de backstop. Mocht de EU dat toch doen, dan kan het Verenigd Koninkrijk dat door arbitrage aanvechten. Als het land gelijk krijgt, kan de backstop opgeschort worden.

Onderhandelingen

Het Verenigd Koninkrijk gaat zelf nog vastleggen dat het land alle recht heeft om zelf uit de backstop-regeling voor de Ierse grens te stappen, als de brexitonderhandelingen over een toekomstige relatie met de EU mislukken, voegde May toe aan de gezamenlijk verklaring.

Juncker zei dat er in de politiek soms 'een tweede kans' mogelijk is. In januari stemde het Lagerhuis de brexitdeal van May met de EU weg. 'Wat telt, is dat je iets doet met die tweede kans. Want er zal geen derde kans zijn. Er komen niet nog meer interpretaties van interpretaties, geen verdere garanties op herverzekeringen als de stemming deze keer mislukt. Dit is het. Laten we de Britse terugtrekking tot een goed einde brengen.'

Brexitdeal

Het Britse Lagerhuis debatteert dinsdag over deze laatste aanpassing aan de brexitdeal. Dinsdagavond volgt meteen de stemming. Als parlementariërs het akkoord weer wegstemmen, moeten ze de komende dagen besluiten hoe het verder moet.

De naderende brexit heeft in Groot-Brittannië geleid tot een crisissfeer. Het Verenigd Koninkrijk stapt over achttien dagen uit de Europese Unie, maar het is zeer de vraag of de deal van premier May dinsdag zal worden goedgekeurd. De conservatieve leider leed in januari nog een historische nederlaag toen het parlement zich massaal tegen haar overeenkomst met Brussel keerde.

Zeggenschap

May had het Lagerhuis vorige maand meer zeggenschap toegezegd om een regeringscrisis af te wenden. Als haar deal dinsdag niet wordt goedgekeurd, volgt woensdag een stemming over de vraag of het land zonder iets te regelen uit de EU moet stappen. Oppositieleider Jeremy Corbyn riep de parlementariërs maandag al op tegen de deal van May te stemmen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer