Britten+zetten+mes+in+importtarieven+na+no%2Ddeal
Nieuws
© Wiermans

Britten zetten mes in importtarieven na no-deal

Als het Verenigd Koninkrijk met een no-deal de Europese Unie (EU) verlaat, wil het land 80 tot 90 procent van alle importtarieven afschaffen. Dat meldt de Britse tv-zender Sky.

De Britten zijn nu nog gehouden aan de importtarieven van de EU. Na 29 maart wil de regering van Theresa May deze vrijwel allemaal afschaffen. Alleen op auto's, rundvlees en zuivel zouden tarieven gehandhaafd blijven om die zo voor concurrentie gevoelige sectoren te beschermen.


Met de ingreep in de importtarieven voorkomt May dat prijzen in de winkels snel zullen stijgen. Voor bedrijven betekent het echter dat de concurrentie kan toenemen.

Vertrekregeling

De Britse regering zal de voorstellen volgende week officieel bekendmaken als May opnieuw de stemming over de vertrekregeling met de EU verliest. Na het vertrek uit de EU valt het land in dat geval terug op de tarieven van de wereldhandelsorganisatie WHO. Hierbij gelden voor alle landen die lid zijn van de WHO dezelfde tarieven.

Ondertussen groeien in Groot-Brittannië de zorgen over de kwaliteit van de producten die straks het land binnenkomen zonder EU-stempel. Zo is er veel te doen over met chloor gewassen kip. Deze wijze van desinfecteren is sinds 1997 in de EU verboden, maar in bijvoorbeeld de Verenigde Staten nog steeds toegestaan.

Chloorkip

Het wassen met chloor is niet per definitie slecht voor de voedselveiligheid. Wel kunnen er onhygiënische praktijken in de keten mee worden gemaskeerd. De ophef is inmiddels zo ver opgelopen dat de Amerikaanse ambassadeur in Londen Woody Johnson zich ermee is gaan bemoeien.

Volgens Johnson is er niks mis met de Amerikaanse landbouwmethoden en is het wassen met chloor de beste methode tegen salmonella en andere bacteriën. Hij wijst erop dat de methode in de EU wel is toegestaan voor groente en fruit. Hij noemde verhalen over chloorkip 'opruiend en misleidend', meldt de BBC.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer