Gans+verdringt+weidevogels+in+Ottershagen
Nieuws
© Ruud Ploeg

Gans verdringt weidevogels in Ottershagen

Diverse partijen in Noordoost-Twente hebben een actieplan opgesteld om weidevogels in het gebied te houden. Er worden verschillende maatregelen uitgevoerd, zoals het aanpassen van plasdrasgebieden.

Door de diepte van de watergeulen is het gebied, ten noordoosten van Ootmarsum, aantrekkelijk geworden voor ganzen. Omdat die veel gras wegvreten rondom de plasdrasgebieden, wordt deze minder aantrekkelijk voor weidevogels als de grutto, tureluur en wulp. De gebieden worden om deze reden ondieper gemaakt.

Gebiedscollectief Noordoost-Twente gaat daarnaast aan de slag met het omvormen van houtsingels met opgaande bomen naar hakhoutsingels. Hierdoor wordt het gebied meer open en wordt de biotoop voor weidevogels verbeterd. Roofvogels maken namelijk van de bomen gebruik als 'uitkijkpost' om de nesten van weidevogels op te sporen en leeg te roven.

Schrikdraad

In het begin van het weidevogelseizoen zal een schrikdraadsraster worden geplaatst. Hierdoor wordt predatie door de vos beperkt. De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen en zullen ook de komende tijd nog plaatsvinden.

Provincie Overijssel heeft geld beschikbaar gesteld voor de aanpassingen in het gebied. Het actieplan is een overeenkomst tussen LTO Noord Noordoost Twente, boeren in het gebied, Natuurmonumenten, provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen, gemeente Dinkelland, de wildbeheereenheid, Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum en gebiedscollectief Noordoost Twente.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer