Friese+vogelwachten+starten+petitie+tegen+weidevogeljacht
Nieuws
© Karst Breeuwsma

Friese vogelwachten starten petitie tegen weidevogeljacht

De Bond Friese VogelWachten (BFVW) start een petitie tegen de jacht op weidevogels. Het gaat hierbij om soorten als grutto, wulp en kievit.

Met de petitie roept de bond het Europees Parlement op om de jacht op de kwetsbare weidevogels in heel Europa te verbieden. In Nederland wordt veel tijd en geld gestoken in het beschermen van de weidevogels, terwijl dezelfde vogels tijdens de trek massaal uit de lucht worden geschoten in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en op Malta, geeft de BFVW aan.

• Lees ook: Succesvol broedseizoen ondanks koude start

'De grutto is dit jaar officieel veilig in Frankrijk, maar daar komt vanaf 2020 mogelijk verandering in. Andere soorten als kievit en scholekster mogen nu al vrij bejaagd worden. De BFVW wil een jachtverbod op weidevogels in heel Europa.'

Trekroute

De wulp is op veel plaatsen beschermd, maar er is een uitzondering voor de kustlijn van Frankrijk. De trekroute loopt langs deze kustlijn, waardoor de trek een hachelijke onderneming is voor de wulpen.

Ook dit soort uitzonderingen moeten worden opgeheven, vindt de BFVW. 'Het is te zot voor woorden dat wij ons in Nederland intensief inzetten om de weidevogels te behouden, terwijl ze in andere landen zo uit de lucht geknald worden', stelt BFVW voorzitter Rendert Algra.

Handtekeningen

In drie maanden tijd wil de BFVW zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen om deze vervolgens op 1 maart 2019 tijdens de algemene ledenvergadering van de BFVW aan te bieden aan VVD-Europarlementariër Jan Huitema.

Voor de ruim drieduizend vrijwilligers van de BFVW begint dan het voorjaa,r waarin zij eieren en kuikens beschermen. Voorjaar 2019 is echter ook het moment voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. Een goed moment om partijen en kandidaten ervan te overtuigen 'dat er een eind moet komen aan deze moord op kwetsbare weidevogels', stelt Algra.

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer