Natuurmaatregelen gunstig voor weidevogel

De natuurontwikkeling in de Berkenwoudse Driehoek en De Nesse in de Krimpenerwaard geeft positieve resultaten voor de weidevogelstand. Dat blijkt uit onderzoek 'Effect natuurmaatregelen in Polder Berkenwoude en de Nesse'.

Natuurmaatregelen+gunstig+voor+weidevogel
© Jan van der Winden

Dat onderzoek is uitgevoerd op verzoek van provincie Zuid-Holland. Volgens het onderzoek naar de voedselbeschikbaarheid en de broedresultaten zijn de eerste resultaten positief, meldt provincie Zuid-Holland. In 2018 zaten er van vrijwel alle vogelsoorten meer exemplaren in het natuurgebied dan in 2017.

Er broedden 120 paar kieviten, zestig paar grutto's, 35 paar tureluurs en dertig paar scholeksters. De kuikens groeiden ook goed op. Alle vogelsoorten tonen een voorkeur voor de plekken waar maatregelen zijn genomen en het landschap gevarieerder is geworden.

Nieuwe natuur

Het onderzoek werd gehouden in Berkenwoudse Driehoek en De Nesse. Deze polders maken deel uit van 2.250 hectare aan nieuwe natuur in de Krimpenerwaard, als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap beheert hier de nieuwe natuur. Berkenwoudse Driehoek en De Nesse zijn de afgelopen jaren, samen met Oudeland Zuid, omgevormd van agrarisch naar natuurgebied, zo'n 500 hectare in omvang.

Op basis van deze eerste meting zijn voorzichtige lessen te trekken voor het inrichten van andere natuurgebieden in de Krimpenerwaard, volgens de provincie. Er komt in de komende jaren nog ruim 1500 hectare natuur bij, waarvan een flink deel bedoeld is voor weidevogels. Het lijkt erop dat inrichtingsmaatregelen als greppels en afgevlakte oevers goed werken. Het rapport beveelt aan om grotere aaneengesloten stukken te maken met plas-dras.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer