Landschap+Overijssel+werft+weidevogelvrijwilligers
Nieuws
© Alex J. de Haan

Landschap Overijssel werft weidevogelvrijwilligers

Landschap Overijssel is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die op boerenland helpen om weidevogels te beschermen. De nieuwe vrijwilligers kunnen de basiscursus 'weidevogelbescherming' volgen.

Binnen enkele weken verwacht Landschap Overijssel dat kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto's weer op het boerenland te vinden zijn. Vrijwilligers inventariseren het gedrag en de aanwezigheid van weidevogels. Daarnaast leren vrijwilligers hoe je nesten vindt, de eieren herkent en het gedrag van vogels uitlegt.

Als het nodig is, worden er stokjes bij de nesten gezet. Boeren kunnen hierdoor hun werkzaamheden aanpassen. Door het volgen van de cursus van twee avonden maken vrijwilligers kennis met de meest voorkomende weidevogels en het werk als beschermer ervan.

Samenwerking

Projectmedewerker Marja van Harten van Landschap Overijssel vindt dat boerensamenwerking de mooiste. 'Het werkt goed als boeren aangeven wanneer ze bijvoorbeeld willen gaan maaien of het land willen bemesten. Vrijwilligers kunnen dan kijken wat er gebeurt op de percelen. Wij hebben ook veel contact met de collectieven voor agrarisch natuurbeheer in provincie Overijssel.'

Volgens Landschap Overijssel is de cursus bedoeld voor jong en oud en voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist.

Op pad

Na het volgen van de cursus gaan nieuwe vrijwilligers meestal eerst een tijdje met ervaren vrijwilligers op pad om verschillende soorten vogels in het boerenland te beschermen. Op deze manier doen ze meer ervaring op voordat ze zelfstandig aan de slag gaan als beschermer.

Van de nieuwe vrijwilligers wordt verwacht dat ze van half maart tot en met half juni minimaal een dagdeel per week beschikbaar te zijn voor het zoeken van nesten en het monitoren van uitgekomen eieren.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer