Uitbreiding+Fries+onderzoek+steenmarters
Nieuws
© Eigen Foto

Uitbreiding Fries onderzoek steenmarters

Het onderzoek naar steenmarters als predator van weidevogels in Friesland wordt uitgebreid. Dat laat gedeputeerde Johannes Kramer weten.

In de omgeving Skrok en Skrins, Workumerwaard, Wynserpolder, polder Westergeest en Zwagermieden monitoren onderzoekers de aanwezigheid en predatiedruk van de steenmarters door camaravallen en DNA-onderzoek. In twee van deze gebieden krijgen de steenmarters ook een gps-zender. Dat geeft inzicht in hun leefgebied.


Bovendien is de provincie met agrarische collectieven en de Faunabeheereenheid in gesprek over de mogelijkheid dat de collectieven zelf het aantal steenmarters en de predatiedruk op weidevogelnesten gaan monitoren.

Weidevogelnesten

Uit een eerder onderzoek bleek dat de steenmarter in het gebied rond Aldeboarn de grootste rover is van weidevogelnesten. Daarom mogen in dit gebied de beschermde dieren worden gevangen en gedood.

Vorig jaar werden in de periode begin april tot en met eind juni tien dieren gevangen en gedood. In de anderhalve maand van dit jaar zijn er elf dieren gedood bij Aldeboarn. Het wegvangen van de steenmarter rond Aldeboarn mag nog tot 1 juli.

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer