Gebruiksvergoeding leidingen komt in de wet

Grondeigenaren krijgen een wettelijk recht op gebruiksvergoeding voor leidingen die commerciële partijen door hun grond aanleggen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde donderdag het voorstel om dat recht in de Omgevingswet op te nemen.

Gebruiksvergoeding+leidingen+komt+in+de+wet
© Eneco en Visser Smit Hanab

Het zogenoemde amendement was ingediend door de Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) en Erik Ronnes (CDA). Het regelt dat commerciële ondernemingen die kabels of buizen door boerenland trekken en daarvoor gebruik maken van de gedoogplicht ook een gebruiksvergoeding moeten betalen.

'Het gaat om private partijen die gewoon winst maken', verduidelijkte Bisschop bij de behandeling van de Omgevingswet. De verplichte vergoeding geldt niet voor bijvoorbeeld leidingen van de Gasunie of kabels van Enexis die ten dienste staan van het algemeen belang.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) had het amendement afgeraden. Ze meent dat er 'geen aanleiding' is om alsnog een gebruiksvergoeding te koppelen aan de gedoogplicht.

Oneigenlijk pressiemiddel

'De gedoogplicht wordt gebruikt als oneigenlijk pressiemiddel om goedkoop een recht van opstal in handen te krijgen, zodat commerciële bedrijven goedkoop door boerenland heen kunnen', stelt Alfred Jansen daar tegenover. Hij is LTO-portefeuillehouder Veiligheid & Pacht.

LTO Nederland heeft de afgelopen tijd gelobbyd voor de aanpassing van de wet en reageert verheugd op uitslag van de stemming. 'Reparatie van deze omissie was zeer noodzakelijk', aldus Jansen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer