'Stallen-apk schiet doel voorbij'

Veel veehouders ervaren de voorstellen van provincies en gemeenten voor een stallen-apk als zwaar politiek beladen. Daarmee schiet dit voorstel het doel voorbij, verwacht LTO-bestuurder Trienke Elshof.

%27Stallen%2Dapk+schiet+doel+voorbij%27
© Jos van den Brink

'Als het instrument is bedoeld om veehouders in concentratiegebieden aan te sporen om stappen te zetten om de overlast te verminderen, dan kunnen we leven met deze apk', vervolgt de portefeuillehouder Ondernemen in een gezonde omgeving.

• Lees ook: Brabant wil apk voor stallen

Ze denkt echter dat de ondernemers de voorstellen van provincies en gemeenten zien als een stapeling van beleid en een politiek instrument om opnieuw de veehouderij onder druk te zetten.

Nieuwe Omgevingswet

'Of dit voorstel wat toevoegt aan de mogelijkheden die de nieuwe Omgevingswet straks biedt, is zeer de vraag. Die wet wordt in 2021 van kracht. Als je nu een traject start om de apk-keuring voor stallen van een wettelijke basis te voorzien, dan ben je ongeveer even snel klaar als de Omgevingswet', aldus Elshof.

De provincies verenigd in het Interprovinciaal overleg en gemeenten verbonden in de Vereniging Nederlandse Gemeenten komen juist met een tienpuntenplan, omdat het wetsvoorstel Veedichte Gebieden op 1 november 2017 werd ingetrokken. Dat stelt Brabants Gedeputeerde Anne-Marie Spierings in een memo aan Provinciale Staten.

Spierings verwacht dat de Omgevingswet, die in 2021 moet worden ingevoerd, vertraging oploopt. Volgens haar hebben provincies en gemeenten al eerder behoefte aan een duidelijk wetgevingskader, gericht op duurzame oplossingen op regionaal niveau.

Maatregelenpakket

Dat was voor deze overheden reden om te werken aan een maatregelenpakket met tien punten, de stallen-apk is er een van. Voor een deel van de maatregelen, waaronder de stallen-apk, is een wijziging van de landelijke regelgeving nodig. Het Rijk is dit vooralsnog niet van plan en verwijst het IPO naar de Omgevingswet. Spierings pleit voor een lobby richting de landelijke politiek.

Andere maatregelen in dit pakket zijn onder meer het vervallen van de mogelijkheid van intern salderen, op termijn strengere generieke emissie-eisen en het invoeren van het stalderingsprincipe, waarbij ondernemers die een nieuwe stal laten bouwen, elders stalruimte opkopen en laten slopen.

De Brabantse CDA-fractie lobbyt niet mee en is vooralsnog kritisch over dit maatregelenpakket. De fractie vraagt zich af hoe de uit dit pakket voortvloeiende investeringen zich vertalen in een beter verdienmodel, zo staat in schriftelijke vragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer