LTO%3A+flink+investeren+in+landelijk+gebied
Nieuws
© Joost de la Court

LTO: flink investeren in landelijk gebied

Een Nationale Omgevingsvisie moet duidelijke lijnen uitzetten voor het vitaal houden van het landelijk gebied. Die boodschap geeft LTO Nederland door aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft een concept gepresenteerd voor een Nationale Omgevingsvisie en gaat daarover binnenkort in debat met de Tweede Kamer. Als voorbereiding houdt het parlement volgende week een rondetafelgesprek met wetenschappers, adviesorganisaties van de overheid en belangenorganisaties.

Namens LTO Nederland voert Trienke Elshof, portefeuillehouder Ondernemen in een gezonde omgeving, daar het woord. Ze gaat er pleiten voor een forse investeringsagenda voor het landelijk gebied.

Samenhang

Kernpunten zijn volgens LTO het versterken van de concurrentiepositie en innovatiekracht van boeren en tuinders en behoud van de kwaliteit van het (cultuur)landschap en de leefbaarheid. Om een optimaal effect te bereiken, moeten die thema's in samenhang met elkaar worden opgepakt.

Elshof pleit komende week in de Tweede Kamer ook voor meer erkenning van de diversiteit die er is tussen agrarische bedrijven en de verschillende richtingen waarin ze zich ontwikkelen. Het komt steeds vaker voor dat plannen voor bedrijfsontwikkeling niet direct passen in bestaande bestemmingsplannen.

Diversiteit erkennen

De Nationale Omgevingsvisie kan volgens LTO een belangrijke rol spelen in het realiseren van duidelijkheid over de ruimtelijke inpassing van agrarische bedrijven. Daarvoor is het wel nodig de diversiteit in de land- en tuinbouw te erkennen en positief te waarderen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer