Oproep%3A+blijf+ganzenschade+melden
Nieuws
© Pim Mul

Oproep: blijf ganzenschade melden

Faunabestuurder Basjan Niemansverdriet van LTO Noord Zuid-Holland heeft bij een groep leden van LTO Noord Bodegraven nogmaals het belang van schademeldingen uit de doeken gedaan. 'Als we geen cijfers kunnen overleggen, verdwijnen vogelsoorten van de vergoedingenlijst.'

Vorig jaar gebeurde dat al met de smienten, waarvoor die inmiddels niet meer mogen worden bejaagd . 'En dat terwijl er nog steeds schadegevallen zijn. Het is heel lastig om zo'n vogelsoort weer terug te krijgen op de lijst. Daarvoor moeten we weer een heel dossier met bewijsmateriaal opbouwen.'

Melkveehouder Anton de Wit in Reeuwijk vult wel elke keer trouw de benodigde schadeformulieren in. Inmiddels ook voor een tiental collega's in de omgeving. 'Ik heb er langzamerhand wat handigheid in gekregen, maar ik kan me voorstellen dat sommige ondernemers er echt tegenop zien. Het systeem zit volgens De Wit onlogisch in elkaar, waardoor een foutje snel is gemaakt. 'En dat maakt de aanvraag gelijk ongeldig.'

Elk jaar gekker

Zelf heeft De Wit jaarlijjks voor duizenden euro's schade door ganzen. 'Het wordt elk jaar gekker. En verjagen wordt steeds lastiger. Als ik met de trekker langsrijd, blijven de ganzen gewoon op een paar meter afstand staan.'

Niemansverdriet stimuleert zijn collega's om door te zetten. 'We hebben een statiegeldregeling afgedwongen, zodat de kosten bij een terechte melding tot een minimum beperkt blijven. Laten we daar gebruik van maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  50 %
 • Zondag
  10° / 8°
  70 %
 • Maandag
  11° / 3°
  90 %
Meer weer