Limburg begint proef ganzenschade Maasplassen

Provincie Limburg begint een proef in het Maasplassengebied waarbij graspercelen gedeeltelijk onbereikbaar worden gemaakt voor ganzen.

Limburg+begint+proef+ganzenschade+Maasplassen
© Ruud Ploeg

Dit dient als referentie bij schadetaxaties. Momenteel wordt de schade getaxeerd met groeireferentie naar andere plekken op het perceel. Op het moment dat het hele perceel wordt begraasd door ganzen, geeft dit geen realistisch beeld.

De situatie vereist maatwerk. De proef houdt in dat een deel van elk grasperceel onbereikbaar wordt gemaakt voor ganzen. 'Met deze proef hopen wij op deze locaties tot een betere oplossing te komen voor de schade die wordt ondervonden', zegt LLTB-bestuurslid Pieter van Melick.

Toekomst

Wellicht kan deze manier van schadetaxatie in de toekomst op bredere schaal worden uitgevoerd.

Ruud Hamans en Jacques van Melick bezitten gronden in het Maasplassengebied. Nadat deze zes jaar onder de gedooggebieden vielen, is er sinds 2016, toen de regeling kwam te vervallen, forse schade door grauwe ganzen. Ondanks de inzet van jagers neemt zowel de schade als de populatie niet af. Ook de vergoeding door het Faunafonds is ontoereikend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer