Friesland+gaat+voor+verlenging+ganzenbeleid
Nieuws
© Ruud Ploeg

Friesland gaat voor verlenging ganzenbeleid

Gedeputeerde Staten van Friesland willen de ganzenaanpak verlengen tot en met 2023. Dat stellen ze Provinciale Staten voor.

Volgens het provinciebestuur zorgt verlenging ervoor dat het verscherpte beleid, waarmee in 2017 werd begonnen, meer tijd krijgt zich te bewijzen. Daarnaast is het mogelijk in de nieuwe aanpak vanaf 2023 ook het Europese ganzenbeleid op te nemen. Dat is volgend jaar nog niet klaar.

Oorspronkelijk liep de ganzenaanpak van 2014 tot 2020. Dat zou betekenen dat de provincie dit jaar al voorbereidingen moet treffen voor het vervolg vanaf 2020. Maar in 2017 kwam er na een tussenevaluatie een verscherpte aanpak. Om te beoordelen of deze aangescherpte aanpak werkt, is meer tijd nodig om meerdere winterseizoenen met elkaar te kunnen vergelijken.

Resultaten

Verlenging zorgt ervoor dat de provincie, boeren en jagers steeds beter ingespeeld raken op de huidige aanpak. Dit komt de resultaten ten goede, merkt de provincie. Bovendien toonde de evaluatie van winterseizoen 2017-2018 aan dat de ganzenschade met 24 procent daalde.

De verscherpte aanpak zet enerzijds in op maatregelen voor schadevermindering door ganzen aan de percelen landerijen en anderzijds op de bescherming van ganzen waar dat moet. In de huidige aanpak zijn er van 1 november tot 1 april foerageergebieden (gebieden waar de ganzen kunnen rusten en eten) van kracht. De schadevergoeding binnen een foerageergebied is 100 procent, daarbuiten 80 procent.

Schade bestrijden

Daarnaast hebben jagers, ten opzichte van de voorgaande aanpak buiten foerageergebieden, aanzienlijk meer mogelijkheden om schade te bestrijden. Met deze maatregelen moet de ganzenschade jaarlijks met 5 tot 10 procent afnemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer