Drentse+boeren+willen+geen+Friese+ganzentoestanden
Nieuws
© Ruud Ploeg

Drentse boeren willen geen Friese ganzentoestanden

Boeren rond het Leekster-, Paterswoldermeer en bij natuurgebied De Onlanden in Noord-Drenthe maken zich zorgen over de toenemende populatie ganzen die bij hen komt foerageren. 'Drenthe moet geen Friesland worden.'

Dat was de boodschap van de groep boeren op een informatiebijeenkomst van LTO Noord over het groeiende ganzenprobleem in Drenthe. Naast de hotspot in het Noorden zijn er problemen met ganzenoverlast rond het Bargerveen in Zuidoost-Drenthe en ook bij Nijeveen in het het uiterste Westen van de provincie.

De schadecijfers zijn duidelijk: grauwe en kolganzen slaan vooral toe in februari en maart, als het gras weer voorzichtig begint te groeien. Boeren moeten tot 1 april wachten om ze te mogen verjagen, dan is de periode van verplichte winterrust voorbij.

Schade

De deelnemers op de bijeenkomst klagen dat melden van schade buiten de drie foerageergebieden vaak niet lonend is, maar bestrijden van overlast daar wel veel inspanning kost. 'Als je een tegemoetkoming wil, sta je al 550 euro achter', zegt een van hen verwijzend naar de 300 euro meldkosten en het eigen risico van 250 euro .

Regiobestuurder Jan Bloemerts van LTO Noord kan zich vinden in de kritiek. Hij hoopt dat Drenthe andere provincies volgt en bijvoorbeeld het behandelbedrag voor ganzenschade afschaft. 'Ik verwacht wel dat dit gaat gebeuren', zegt hij hoopvol. 'Dat zou mooi zijn, maar liever had ik hier geen schade gehad', klonk het uit de zaal.

Informatiebijeenkomsten

LTO Noord houdt nog informatiebijeenkomsten over de ganzenoverlast op donderdag 8 november in Erica (Dorpshuis 't Schienvat) en maandag 12 november in Nijeveen (Dorpshuis de Schalle). Aanvang 20 uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer