IRS+vindt+het+te+vroeg+voor+inzaai+suikerbieten
Nieuws
© Koos Van Der Spek

IRS vindt het te vroeg voor inzaai suikerbieten

Het IRS adviseert akkerbouwers om vanwege de kans op schietervorming nog even geduld te hebben met de inzaai van hun suikerbieten.

Volgens het instituut voor de bietenteelt in Nederland is het beter om te wachten tot maart. Wanneer de derde of de vierde week van februari al wordt gezaaid, is bij gemiddeld weer de kans op veel schieters vrij groot, meldt het IRS.

De kans op doorschieten van bietenplanten is groter bij lage temperaturen als het gewas nog in beginontwikkeling is. Het IRS schrijft dat de vuistregel is dat meer dan veertig dagen in het seizoen met een maximumtemperatuur beneden 12 graden Celsius schieterproblemen kan veroorzaken.

Overmatige schietervorming

De kans op een dergelijk aantal koude dagen is bij inzaai in februari nog groot. Vanaf begin maart neemt het risico op overmatige schietervorming af. Het is dan wel van belang dat in de periode na het zaaien de temperatuur niet te vaak onder de 12 graden Celsius blijft.

Het IRS wijst er nog op dat rassen met resistentie tegen rhizoctonia en bietencysteaaltjes minder schietertolerant zijn. Telers moeten bij deze rassen na vroege inzaai extra goed opletten op de weersverwachting in de eerste periode. Verder is het van belang om de opkomst te stimuleren door een goed zaaibed klaar te leggen en niet te diep te zaaien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer