Nordzucker+kan+dit+boekjaar+verlies+niet+vermijden
Nieuws
© Eigen Foto

Nordzucker kan dit boekjaar verlies niet vermijden

De Duitse bietenverwerker Nordzucker heeft in de eerste negen maanden van het fiscale jaar 2018/2019 zoals verwacht een beduidend lager resultaat gerealiseerd. Voor het lopende boekjaar is een verlies niet te vermijden.

Nordzucker behaalde in de eerste negen maanden van het lopende boekjaar een omzet van 1.056 miljoen euro, 18 procent lager dan de 1.284 miljoen euro van het jaar ervoor. De nettowinst daalde zeer sterk van 143,5 euro in het voorgaande jaar tot 17,1 miljoen euro.

Lage suikerprijzen en een lichte daling van de verkoopvolumes zijn de belangrijkste redenen voor de winstontwikkeling. De daling van de prijzen voor suiker op de wereldmarkt, met het laagste niveau van de afgelopen tien jaar, is het gevolg van een aanzienlijke overproductie in met name India en Thailand.

Suikerprijzen

Ook de marktsituatie in de Europese Unie (EU) wordt sinds het einde van het quotaregime voor suiker gekenmerkt door overproductie. Als gevolg hiervan zijn de suikerprijzen dramatisch gedaald. Deze liggen momenteel ongeveer 35 procent lager dan in het voorgaande jaar. Door de droogte in 2018 daalde de productie in de EU enigszins.

Ondanks aanzienlijke inspanningen en maatregelen om de efficiëntie te verhogen, kan Nordzucker een operationeel verlies voor het lopende boekjaar 2018/2019 niet vermijden. Vanwege de huidige prijsverwachtingen denkt de Duitse bietenverwerker voor boekjaar 2019/2020 aan een nog groter operationeel verlies.

102 dagen

In deze campagne verwerkte Nordzucker ongeveer 14 miljoen ton suikerbieten (vorig jaar 17 miljoen ton) in zijn dertien fabrieken. De campagne duurde gemiddeld 102 dagen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer