Bodeminsecten vragen extra aandacht bij bieten

Vanwege een verandering in het middelenpakket voor de teelt van suikerbieten zijn bodeminsecten moeilijker te beheersen. Daarom dienen telers in 2019 meer rekening te houden met insecten dan voorheen.

Bodeminsecten+vragen+extra+aandacht+bij+bieten
© Han Reindsen

Door grondmonsters te nemen en deze op te spoelen, is vooraf vast te stellen of telers problemen kunnen verwachten. Dit kan eenvoudig door een paar liter grond op te spoelen in een emmer met water, legt het IRS uit.

Kleine bodeminsecten, zoals bietenkevers en springstaarten komen vanzelf boven drijven. Grotere bodeminsecten, zoals emelten, ritnaalden, wortelduizendpoten en miljoenpoten zijn aan te tonen door de opgeloste grond over een zeef met een maaswijdte van circa 1 millimeter te spoelen.

Vydate 10G

Force in het pillenzaad toepassen bij het zaaien kan schade beperken, maar bij een zware druk van bodeminsecten werken ze onvoldoende. Vydate 10G wordt niet geadviseerd voor de beheersing van insecten. Het wordt alleen geadviseerd bij overschrijding van de schadedrempels van stengelaaltjes, wortelknobbelaaltjes en vrijlevende aaltjes.

‘Het heeft ook een werking op insecten, waardoor een teler Force achterwege kan laten indien Vydate 10G wordt gebruikt tegen aaltjes. Bij aanwezigheid van emelten en ritnaalden wordt Force wel aanvullend geadviseerd’, aldus het IRS.

Bodeminsecten

Omdat bodeminsecten zich makkelijker kunnen verplaatsen in losse grond, veroorzaken ze daar ook meer schade. Ook al is het voor de structuur niet altijd goed, kan het helpen om op plekken twee keer een zaaibed klaar te maken. Hierdoor wordt de grond wat vaster en kunnen de bodeminsecten zich minder makkelijk door de grond verplaatsen. ‘Doe dit alleen indien er zeer veel bodeminsecten aanwezig zijn. Anders kan het middel erger zijn dan de kwaal’, luidt het advies van het IRS.

Het advies is daarnaast om niet dikker te zaaien. Bodeminsecten veroorzaken vaak pleksgewijs schade, waardoor dikker zaaien niet helpt. Op plaatsen waar geen aantasting door insecten plaatsvindt, heeft het alleen maar negatieve gevolgen voor de rooibaarheid, het suikergehalte en het tarrapercentage.

Het helpt wel om niet te diep te zaaien. Zaai daarbij wel in de vochtige grond, maar niet dieper dan 2 centimeter. Als bieten dieper dan 2 centimeter gezaaid worden, dan duurt het langer voordat de bieten boven komen en daardoor hebben bodeminsecten ook langer de kans om schade te veroorzaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer