%27Fair+Play+nodig+voor+Duitse+suikerbietenteelt%27
Nieuws
© Eigen Foto

'Fair Play nodig voor Duitse suikerbietenteelt'

Duitse bietentelers en de suikerfabriek Nordzucker pleiten voor uniforme voorwaarden voor de Europese suikermarkt. Ze vrezen echter dat politieke besluiten een eerlijke concurrentie in de weg zal staat.

Al met al was 2018 geen goed jaar voor zowel de bietentelers als de suikerindustrie, constateert Nordzucker. Een aanzienlijke overproductie van suiker leidde al in 2017 tot historisch lage prijzen op de Europese suikermarkt. De industrie kent moeilijke marktomstandigheden.

Maar er is recent ook onzekerheid vanuit de politiek. Speciale subsidies voor de bietenteelt worden betaald in elf lidstaten van de EU. Daarnaast hebben twaalf landen uitzonderingen voor het gebruik van neonicotinoïden. Ook zijn er verschillen bij de nationale toelating van gewasbeschermingsmiddelen. ‘Wat in de praktijk al in Scandinavië kan worden gebruikt, faalt in Duitsland vanwege nieuwe wettelijke vereisten’, stelt Nordzucker.

Eerlijk spel

Bietentelers en de suikerindustrie doen daarom een beroep op de Duitse politici om eindelijk eens te zorgen voor een consistent mededingingsklimaat op de Europese suikermarkt. ‘We willen geen speciale behandeling, maar eisen eerlijk spel voor onze lokale bietenteelt’, zegt Helmut Bleckwenn van de vereniging van Noord-Duitse suikerbietentelers DNZ.

‘Onze gezamenlijke waardeketen van de suikerbietenteelt en de suikerproductie is concurrerend. De door de politiek veroorzaakte verstoringen zijn echter nadelig en verzwakken ons erg in de concurrentiepositie’, bevestigt Lars Gorissen van Nordzucker.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
 • Woensdag
  13° / 8°
  85 %
Meer weer