Granulaat werkt matig bij veel emelten

Bij twintig emelten per vierkante meter kan al schade ontstaan en geldt het advies om granulaat (Vydate 10G) toe te voegen tijdens het zaaien in de zaaivoor.

Granulaat+werkt+matig+bij+veel+emelten
© Foto: IRS

In proeven van onderzoeks- en kenniscentrum voor de suikerbietenteelt IRS leidde het gebruik van Vydate 10G tot 15 à 20 procent meer planten dan onbehandeld. Bij meer dan honderd emelten per vierkante meter is het verstandig om geen bieten te zaaien. De kans op schade is dan te groot en granulaat bij zo'n hoge druk onvoldoende werkt.

De aanwezigheid van emelten is te controleren door verspreid over het perceel in januari, februari of maart grondmonsters te nemen van 10 bij 10 centimeter van de bovenste 10 centimeter met een schep of spade.

Verdeel het monster zo fijn mogelijk in een emmer met zout water. Los daarvoor 1 kilo zout op in 5 liter water. Op deze manier komen emelten vanzelf bovendrijven, aldus het IRS. Tel van tien monsters het totaal aantal larven. Dit vermenigvuldigd met tien geeft het aantal emelten per vierkante meter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer