Minister wijst vrijstelling voor Cruiser af

Er komt dit jaar definitief geen tijdelijke vrijstelling voor het gebruik van Cruiser SB om zaaizaad voor de teelt van suikerbieten te coaten.

Minister+wijst+vrijstelling+voor+Cruiser+af
© Koos van der Spek

Minister Carola Schouten meldt dat vandaag in een Kamerbrief. Voor suikerbietentelers betekent het dat ze definitief niet kunnen beschikken over met de neonicotinoïde thiamethoxam gecoat zaaizaad. Het verzoek voor een tijdelijke vrijstelling was ingediend door landbouwcoöperatie Cosun namens de Nederlandse suikersector.

Voor de teelt van suikerbieten is het gebruik van Cruiser SB belangrijk voor de bestrijding van bietenkevers, bietenvliegen en tripsen. De minister doet met deze afwijzing voor het middel wel de toezegging dat ze met de suikersector snel op zoek wil naar oplossingen voor ontstane knelpunten met betrekking tot de bestrijding van insecten.

Landbouwkundige noodzaak

In haar brief aan de Tweede Kamer meldt Schouten dat de aanvraag voor de tijdelijke vrijstelling beoordeeld is door zowel de NVWA als het Ctgb. De NVWA oordeelt dat er ten aanzien van de beheersing van de bietenvlieg wel een landbouwkundige noodzaak is om Cruiser tijdelijk weer toe te laten.

Het Ctgb stelt dat de risico's van de toepassing voor bijen alleen afdoende worden beperkt als vier jaar na de teelt van bieten met gecoat zaad op het betreffende perceel geen bloeiende gewassen worden geteeld. Volgens NVWA echter past deze restrictie niet in de Nederlandse landbouwpraktijk. Op basis daarvan komt de bewindsvrouw tot haar uiteindelijk negatieve besluit.

Ongelijk speelveld

Over de tijdelijke vrijstellingen die in België wel worden verleend voor twee neonicotinoïden zegt Schouten dat zij betreurt dat dit leidt tot een ongelijk speelveld. 'Maar dit is inherent aan het principe van de tijdelijke vrijstellingen en een eigenstandige bevoegdheid van elke lidstaat', schrijft zij.

Gezien het ongelijke speelveld is het volgens de minister belangrijk om samen met de sector snel op zoek te gaan naar veilige alternatieven. Zij zegt in elk geval toe om de aanvraag voor een tijdelijke vrijstelling voor een alternatief middel zonder neonicotinoïden voorrang te geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer