Duitse+sierteeltmarkt+baart+handelaren+zorgen
Nieuws
© FloraHolland

Duitse sierteeltmarkt baart handelaren zorgen

Nederlandse sierteelthandelaren maken zich zorgen over de slinkende afzet op de Duitse markt.

De afzet in Duitsland is al meer dan een jaar in mineur, met uitzondering van de maand oktober van vorig jaar toen een plusje werd genoteerd. De uitvoer naar de Bonsrepubliek, verreweg de grootste afzetmarkt voor de Nederlandse sierteelt, daalde in 2018 met zo'n 3 procent naar een totale waarde van 1,7 miljard euro, terwijl het land in de voorgaande jaren juist een groei liet zien. Zo bedroeg de exportwaarde in 2015 nog 1,56 miljard euro.

In de eerste maand van dit jaar zette de krimp onverdroten door en tonen de statistieken van Floridata, het bureau dat de exportcijfers van bloemen en planten bijhoudt, een teruggang van 8 procent ten opzichte van de gelijknamige maand van 2018. Het marktaandeel van Duitsland, in 2014 nog 30 procent, is in 2018 naar 27,9 procent geslonken.

Brexit

'Niemand weet wat de brexit voor de handel voor gevolgen heeft. Als dan ook de grootste afzetmarkt een daling laat zien, is dat zorgwekkend', zegt directeur Mathijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB), de koepelorganisatie van de Nederlandse sierteelthandelaren.

Wat de oorzaken zijn voor de krimp in Duitsland, is niet duidelijk. Mesken: 'We kunnen wat globale redenen noemen zoals de hete zomer en de veelvuldige sneeuwval van de afgelopen maand, maar het fijne weten we er niet van.' De VGB wil daarom een diepgaande analyse van de Duitse markt beginnen.

De sierteeltmarkt in Duitsland had in 2018 vrijwel dezelfde omvang als in 2017. Dat duidt erop dat de concurrentie in de Bondsrepubliek toeneemt.

Andere lidstaten

Duitsland is niet het enige land met een min. 'Ook andere top 10-afzetlanden in de Europese Unie vertonen een teruggang die al langer dan een jaar aan de gang zijn', vertelt de VGB-directeur. Tot die landen behoren bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, België en Italië. Alhoewel, opmerkelijk genoeg, de export naar Engeland in de afgelopen maand steeg, zegt Wesley van den Berg van Floridata. 'Maar dat kan heel goed incidenteel zijn.'

Het verlies in deze landen weet de handel te compenseren met groei in andere landen. De verkoop in Oost-Europa verloopt voorspoedig en verre bestemmingen nemen meer Nederlandse bloemen en planten af. De afzet in China verdubbelde in januari en Amerika pluste met 30 procent. Nederland exporteerde in januari voor 444 miljoen euro. De waarde lag 1 procent hoger dan in januari 2018. In voorgaande jaren was de groei beduidend groter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer