Sierteelt+houdt+marktpositie+in+Verenigd+Koninkrijk+vast
Nieuws
© FloraHolland

Sierteelt houdt marktpositie in Verenigd Koninkrijk vast

Hoewel de export van sierteeltproducten naar het Verenigd Koninkrijk vorig jaar door de naderende brexit daalde, behoudt Nederland wel een goede marktpositie in dat land.

Dat meldt Floridata, het bureau dat de exportcijfers van bloemen en planten bijhoudt, na analyse van de handelscijfers. In 2016 ging een exportkrimp van 4,5 procent naar het Verenigd Koninkrijk gepaard met een lichte stijging van het Nederlands importaandeel in het land. De export kromp vorig jaar 5,3 procent en daalde het Nederlands importaandeel maar licht met 0,6 procent.

Volgens Floridata daalde vorig jaar, ondanks het exportrecord van 6 miljard euro, het Nederlands importaandeel bij de zestien belangrijkste afnemers van Nederlandse bloemen en planten licht. Het ging van 70,8 procent in 2016 naar 70,6 in 2017. Dit is voornamelijk te wijten aan een kleinere inbreng van pot-en tuinplanten.

Duitse markt

Het Nederlandse importaandeel met bloemen op de Duitse markt nam wel toe, evenals in Frankrijk. Volgens manager Wesley van den Berg van Floridata is dat te danken aan de hogere bloemenprijzen van vorig jaar. Nederlandse handelaren van sierteeltproducten hebben wel hun positie buiten de zestien toplanden weten te versterken. De export naar deze landen is in 2017 met 20,4 procent fors gegroeid.

Floridata maakt de analyses sinds 2015 met behulp van UN Comtrade importgegevens. 'Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Bloemenbureau Holland', zegt Van den Berg. Het promotiebureau baseert onder andere zijn strategie op de resultaten van de analyse.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  50 %
Meer weer