Sierteeltregisters+hebben+wel+juridische+basis
Nieuws
© niels de vries

Sierteeltregisters hebben wel juridische basis

Kwekers die sierteeltgewassen hebben laten opnemen in een register, kunnen daar juridische rechten aan ontlenen.

Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald in een zaak tussen Florali Licensing en de Raad voor Plantenrassen. Florali Licensing had de zaak aangespannen omdat de Raad voor Plantenrassen een rasbenaming had toegekend terwijl een vrijwel identieke benaming al bestond. De Raad van Plantenrassen is de instantie die kwekerrechten verleent en rasbenaming toekent aan nieuwe planten.

Volgens secretaris Kees Jan Groenewoud van de Raad van Plantenrassen is het de eerste keer dat een rechter zich zo duidelijk uitspreekt over de juridische status van plantenrassen die zijn opgenomen in de rassenregisters in de sierteeltsector. Anders dan bij landbouw- en groentegewassen hebben deze commerciële registers geen wettelijke basis. De rechter heeft nu geoordeeld dat, ondanks dat deze wettelijke basis ontbreekt, aan de registers wel rechten kunnen worden ontleend.

Meerdere registers

In de zaak waar het College een uitspraak over deed, ging het om een tulpenras in het register van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). Maar er zijn meer van dergelijke registers in de sierteelt.

'De kans is groot dat deze uitspraak ook geldt voor opnames in andere registers zoals die van Floricode of Naktuinbouw', zegt Groenewoud. Door de uitspraak moeten kwekers of merkenrechthouders een rasbenaming respecteren als die al op een eerder tijdstip is geregistreerd. 'Ook kan dus een eerder gekozen rasnaam zonder kwekersrecht worden gezien als een generieke naam waarop geen merkenrecht valt te claimen', aldus Groenewoud.

Samenwerking

Bij zijn uitspraak heeft de rechter mee laten wegen dat de commerciële registers samenwerken met de houders van de wettelijke registers, zoals die van de Raad voor Plantenrassen. Ook andere wettelijke autoriteiten, zoals de keuringsdiensten, gebruiken de private registers. Daarnaast fungeert de KAVB als een International Cultivar Registration Authority, aldus het College van Beroep voor het bedrijfsleven, dat zich eind oktober over deze zaak uitsprak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 8°
  10 %
Meer weer