Plant+houdt+sierteeltexport+op+niveau+2018
Nieuws
© FloraHolland

Plant houdt sierteeltexport op niveau 2018

Dankzij een sterke groei van de plantenexport in de afgelopen maand is de exportwaarde van sierteeltproducten vergelijkbaar met vorig jaar. Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Na tien maanden in 2018 vertegenwoordigt de uitvoer van bloemen en planten een waarde van 5,1 miljard euro. Na de eerste drie kwartalen dit jaar was er nog een achterstand van bijna 1 procent, maar door de groei van de export met 5 procent in oktober is de achterstand nagenoeg weggewerkt. De plantenuitvoer steeg in oktober met 10 procent en staat met 2 miljard euro op een plus van 3 procent ten opzichte van vorig jaar.

• Lees ook: Sierteeltexport blijft nipt achter bij vorig jaar

De bloemen plusten in oktober met 3 procent, maar hebben na tien maanden nog wel een achterstand nog 2 procent in vergelijking met 2017. De teller staat na oktober op 3,1 miljard euro. 'Met nog twee maanden te gaan is het record van 6 miljard euro van 2017 weer in zicht. Dat vergt echter best wel inspanningen van de groothandel', stelt VGB-directeur Matthijs Mesken.

Leefklimaat en welbevinden

Nederlandse groothandelaren constateren dat de positieve effecten van groen op leefklimaat en welbevinden steeds breder worden gewaardeerd. 'Wij weten dat al jaren en de communicatie hierover begint nu vruchten af te werpen', aldus de VGB. 'Planten lijken in de schappen van supermarkten een grotere plaats te krijgen terwijl bloemen stabiliseren.'

In 2012 hadden de verschillende retailkanalen (supermarkten, tuincentra en bouwmarkten) volgens de nu bij Floridata, het bedrijf dat de statistieken bijhoudt, aangesloten exporteurs een omzetaandeel van 30 procent. Nu is dat percentage 40. 'De verschillen per land en regio en per segment zijn groot, maar de trend is duidelijk', stelt Wesley van den Berg van Floridata vast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer