'Duitse sierteeltmarkt loopt goed, evenals vorig jaar'

De verkoopwaarde van bloemen en planten in Duitsland ligt dit jaar op ongeveer hetzelfde niveau als het succesvolle 2017. Dat meldt IPM Essen in aanloop naar de beurs die in januari 2019 wordt gehouden.

%27Duitse+sierteeltmarkt+loopt+goed%2C+evenals+vorig+jaar%27
© Joost van Winsen

De consumentenomzet in 2017 lag op ongeveer 8,6 miljard euro. Voorlopige cijfers voor dit jaar wijzen in de richting van een even grote verkoop in 2018, aldus IPM Essen. De goede afzet is te danken aan twee oorzaken: een grotere consumentenvraag naar groen en het weer.

Het weer zorgde voor een grillig verloop van het seizoen. Aangezien in 2018 het voorjaar is overgeslagen en er toen nauwelijks handel was in tuin- en balkonplanten, barstte het seizoen los in april en mei. Logistiek heeft dit veel van de sierteeltsector gevraagd, stelt IPM Essen. Als voorbeeld worden de problemen genoemd met de aanvoer van potrozen.

Omzetontwikkeling

Volgens IPM Essen is het extreme weer af te lezen aan de omzetontwikkeling bij de afzetorganisaties Landgard en Veiling Rhein-Maas. Landgard had bijvoorbeeld een 12 procent hogere omzet aan het begin van het jaar, gevolgd door een min van 6 en 10 procent in februari en maart, om vervolgens in april weer te plussen met 21 procent.

Een soortgelijk verloop was ook zichtbaar bij Veiling Rhein-Maas. In april verkocht deze veiling bijvoorbeeld 60 procent meer planten dan in 2017. Het statistisch bondsbureau Destatis in Wiesbaden publiceert met regelmaat prijsindexen. In april bereikte de index voor planten het niveau van 112,2 (referentiejaar 2010 is 100), waarbij het prijsniveau dit jaar 2,7 procent hoger ligt dan in april 2017.

Ander verhaal

Bij bloemen is het verhaal anders dan bij planten. De Duitse bloemenprijzen liggen dit jaar lager dan in 2017, wijzen cijfers van Destatis uit. Desalniettemin ligt de index voor deze sierteeltgroep met 114,3 veel hoger dan in 2010. IPM Essen signaleert dat de vraag naar bloemen in de zomer een opleving kent. Consumenten tonen meer belangstelling voor zomerboeketten.

Het Verband des Deutschen Blumen- Gross- und Importhandels, de Duitse evenknie van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten, bericht ook over stijgende prijzen voor sierteeltproducten in Duitsland. De Duitse bloemen- en plantenverkoop liep in 2017 goed in vergelijking met 2016.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer