Duitse+sierteeltmarkt+herstelt+zich+in+2018
Achtergrond
© Joost van Winsen

Duitse sierteeltmarkt herstelt zich in 2018

De Duitse sierteeltmarkt is in 2018 met 0,5 procent gestegen. Dit meldt het Verband des Deutschen Blumen- Gross- und Importhandels (BGI).

De totale waarde van de Duitse consumenten- en institutionele markt voor sierteeltproducten steeg vorig jaar naar 8,7 miljard euro, waarmee na een dipje in 2017 het niveau van 2016 weer werd geëvenaard.

Het herstel van de markt was vooral te danken aan de vasteplantenverkoop. Die steeg – waarschijnlijk veroorzaakt door de hitte, aldus de Duitse sierteelthandelarenkoepel BGI – met 7,5 procent. Ook bloembollen droegen stevig bij aan de opleving: Duitsers gaven hieraan 5,7 procent meer uit. Daarmee geeft 2018 een ander beeld dan 2017, toen in Duitsland juist minder aan de tuin werd uitgegeven.

Tuin- en balkonplanten

Volgens inschattingen van het Duitse agrarische marktbureau AMI heeft de Duitse bevolking in het afgelopen jaar zo'n 1,8 miljard euro besteed aan tuin- en balkonplanten. Aan bloembollen werd in totaal iets meer dan 0,5 miljard euro uitgegeven, terwijl de kruidenmarkt vorig jaar goed was voor 0,2 miljard euro.

Het herstel van de sierteeltmarkt in Duitsland was vooral te danken aan de vasteplantenverkoop

De gestegen verkoopwaarde van het tuinsegment was niet alleen te danken aan een groter volume, maar ook aan hogere prijzen. De belangrijkste afzetkanalen voor de planten, kruiden en bollen in 2018 waren de tuincentra en bouwmarkten, aldus AMI. Zij zagen hun aandeel iets stijgen.

Bloemen in de min

Dat de Duitse sierteeltmarkt maar met 0,5 procent steeg, is te wijten aan de snijbloemenverkoop. Deze productgroep is in Duitsland het belangrijkst met een aandeel van 34 procent van de totale sierteeltmarkt. Op de tweede plaats staan de tuin- en balkonplanten met een inbreng van 21 procent.

De zomerse hitte is er schuld aan dat de snijbloemenverkoop in het afgelopen jaar met 1,5 procent in waarde inzakte. Duitsers hebben in 2019 zo'n 2,9 miljard euro aan snijbloemen uitgegeven.

Import

Aangezien de Bondsrepubliek voor de bloemenverkoop sterk afhankelijk is van import, verminderde de aanvoer vanuit het buitenland. Voorlopige cijfers van het Duitse Statistisches Bundesamtes tonen een krimp van 2 procent.

De waarde van de Nederlandse uitvoer van sierteeltproducten naar Duitsland daalde het afgelopen jaar, heeft de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) al eerder bekendgemaakt.

Overigens waren de prijzen van snijbloemen in Duitsland gemiddeld hoger dan in 2017. Inwoners van de Bondsrepubliek gaven in 2018 gemiddeld 35 euro uit aan bloemen. Twee jaar eerder was dat nog 37 euro.

Kamerplanten in zwang

Evenals bij tuinplanten signaleert AMI een grotere verkoop van kamerplanten. Groene planten deden het beter dan bloeiende, wat te maken heeft met de vraag naar vergroening, stelt marktdeskundige Britta Tröster van AMI. De totale verkoopwaarde van kamerplanten was vorig jaar 1,5 miljard euro. Er werden meer groene en minder bloeiende kamerplanten tegen hogere prijzen verkocht.

De door het BGI gepubliceerde sierteeltcijfers zijn afkomstig van AMI. Dit bureau baseerde zich bij zijn inschattingen voor heel 2018 op de verkopen in de eerste negen maanden van dat jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer