Stevig+be%C3%ABindigt+activiteiten+in+Gelderland
Nieuws
© Provincie Gelderland

Stevig beëindigt activiteiten in Gelderland

Stichting Effectief Verkavelen in Gelderland (Stevig) stopt ermee. De lopende kavelruilprojecten worden overgenomen door onder andere Projecten LTO Noord, gemeente Bronckhorst en Stichting Kavelruil Zuid-Holland.

Volgens voorzitter Martien Nillesen van Stevig voldeden de structuur en werkwijze van de kavelruilstichting niet meer aan de eisen van deze tijd.

'Provincie Gelderland had steeds meer moeite met de directe inzet van het Kadaster als projectpartner. En om kavelruilen te kunnen financieren, moet POP-subsidie worden aangevraagd. Vervolgens moet de stichting iedere keer een aanbesteding uitschrijven voor het verlenen van opdrachten.'

Rijnstrangen

Daarnaast ligt er nog een geschil met de provincie over de kostenafhandeling van de kavelruil Rijnstrangen. Een onafhankelijke commissie is gevraagd daar advies over uit te brengen aan Gedeputeerde Staten.

LTO Noord en ZLTO willen nu voor Gelderland een nieuwe organisatie opzetten die volgens Nillesen onder andere wel aan de aanbestedingseisen kan voldoen. 'LTO wil verder, de behoefte aan kavelruil blijft. Naast het Kadaster zijn er nog andere partijen die ons kunnen bijstaan.'

Bestuursmodel

Daarnaast is Gelderland eigenlijk te complex voor één bestuursmodel, stelt de voorzitter van Stevig. 'Het is een grote provincie met veel spelers. We denken eraan voortaan per regio de relevante partijen te benaderen, zoals gemeenten, waterschap en terreinbeheerders.'

Volgens Nillesen lopen de huidige kavelruilprojecten geen gevaar. De coördinatie van de kavelruil Buren-West wordt overgedragen aan Stichting Kavelruil Zuid-Holland.

Afronding

De projecten langs de N18 tussen Groenlo-Zuid en Lichtenvoorde en die bij Lochem zijn opgepakt door Projecten LTO Noord. Gemeente Bronckhorst heeft het kavelruilproject in haar gebied overgenomen. 'Met de provincie zijn we nog in gesprek om te komen tot een nette afronding.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer